Zdravko Ponoš i Agim Čeku: Nemoguć tvit о nepostojećој sestri


Već više od decenije internetom kruži mit da je sestra Zdravka Ponoša, bivšeg načelnika Generalštaba i aktuelnog predsednika pokreta „SRCE“, udata za Agima Čekua, a poslednjih nekoliko dana ova tema se reaktuelizovala na društvenim mrežama. Ponoš je za FakeNews Tragač demantovao ove navode i dodao da on uopšte nema sestru. Naša redakcija bavila se i viralnim lažnim tvitom koji je Ponoš navodno objavio na svom nalogu. U tom tvitu prekoračen je limit karaktera koje je moguće uneti.

 

Dragica Čeku

„Nisam znao da je sestra Zdravka Ponoša, Dragica Ponoš (danas Dragica Čeku), udata za šiptarskog teroristu Agima Čekua koji je ubijao Srbe u Medačkom džepu i na Kosovu. Zanima me kako je Ponoš prošao bezbednosnu proveru da bude general i načelnik generalštaba? sramota za Srbiju!” — ovako glasi objava od petka sa Tviter profila koji se predstavlja kao dr Branimir Nestorović. Ona je veoma brzo postala viralna i beleži gotovo 150 hiljada pregleda, skoro 250 deljenja i više od 1000 sviđanja.

Ovo nije prvo pojavljivanje navedene dezinformacije: teško je sa sigurnošću utvrditi kada je nastala, ali je stara više od deceniju. O njoj se pisalo još 2007. na forumu Krstarica i 2009. godine na forumu Serbiancafe. Na Vikipediji na srpskom u članku o Agimu Čekuu moguće je videti belešku korisnika „Crni Bombarder”, koji u maju 2010. godine piše kako je referencu u vezi s Dragicom Čeku uklonio iz članka, pošto u izvoru ne postoji takva povezanost, već samo informacija da je Dragica polusrpkinja – poluhrvatica.

Zdravko Ponoš za Tragač navodi kako njegova porodica „nema veze sa Dragicom Čeku“, kao i da on uopšte nema sestru, već samo brata. Dodaje da je upoznat s glasinom koja se godinama širi i da smatra kako se ona ponovo „aktivira” ne bi li se pričalo o sporadičnim i lažnim temama, a ne onim od javnog interesa.

 

Nemogući tvit

Na retvit korisnika koji je pokušao da demantuje navode da su Dragica Čeku i Zdravko Ponoš u srodstvu, drugi korisnik je napisao „Izgleda ti bolje znaš od Ponoša”, a u odgovoru je dodao skrinšot objave koju je navodno napisao predsednik pokreta SRCE na svom Tviter profilu 2021. godine.

Ova objava se ne nalazi na profilu Ponoša, niti je ona mogla biti napisana, pošto sadrži više karaktera nego što to Tviter dozvoljava – limit je 280 sa razmacima, dok sporna objava broji 286 karaktera. U razgovoru za Tragač Zdravko Ponoš objašnjava kako je reč o manipulaciji, s obzirom na to da je na njegovu izjavu (da ne vidi problem u tome što mu je supruga Hrvatica, prim. aut) dodata dezinformacija o povezanosti sa Agimom Čekuom.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA