Srpski telegaf o „paktu Amera i Rusa“: lažna ekskluziva i ispovest pokojnika


Dnevni list Srpski telegraf je 3. aprila na naslovnoj strani objavio „šokantnu istinu posle 28 godina“, koja se odnosi na „pakt Amera i Rusa pred Oluju“. Prema pisanju ovog tabloida, ruski diplomata Leonid Kerestedžijanc je „otkrio dosad nepoznate detalje o slomu Krajine“.

Ipak, u svemu tome postoji nekoliko problema: Kerestedžijanc je preminuo pre oko četiri godine, „nepoznate detalje“ o kojima je govorio Večernje novosti su objavile pre više od 20 godina, a Srpski telegraf je svoj tekst skrojio služeći se tekstovima portala Banija online, Ekspres i Dojče vele, bez navođenja izvora.

 

Ko je Leonid Kerestedžijanc i o čemu govori tekst Srpskog telegrafa?

Leonid Kerestedžijanc je ruski diplomata koji je tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije bio ambasador Rusije u Hrvatskoj. Prema njegovim svedočenjima, ali i drugim izvorima, bio je jedan od inicijatora takozvanog plana Z-4 koji je trebalo da obustavi krvoproliće u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i reši pitanje Srba koji su živeli na tim prostorima.

Hrvatska strana je, prema istim izvorima, načelno prihvatila plan, ali ga je srpska odbila, pa implementacije nikada nije ni došlo. Osim Kerestedžijanca inicijativu za sprovođenje ovog plana predvodili su još i nemački diplomata Gert-Hinrih Arens, norveški diplomata Kai Eide i američki ambasador u Zagrebu Peter Galbrajt. Zbog ovoga, Srpski telegraf pomenutu inicijativu naziva „paktom Amera i Rusa“. Nedugo nakon što je plan Z-4 propao, na prostoru Hrvatske počela je „Oluja“.

 

Kako je Srpski telegraf sastavio svoj tekst?

Samo prva dva i poslednji pasus teksta Srpskog telegrafa mogu se smatrati novim i originalnim delom, uz jedan antrfile koji govori o odlikovanju koje je Leonid Kerestedžijanc dobio od tadašnjeg hrvatskog predsednika Franje Tuđmana.

Odmah nakon uvoda tabloid citira Leonida Kerestedžijanca, uzimajući pritom izjave identične onima koje je preneo portal Ekspres 2020. godine, a koje zapravo potiču iz teksta Večernjih novosti objavljenog 2003. godine, kada je taj list intervjuisao ruskog diplomatu u Moskvi. U nekim delovima svog teksta Srpski telegraf čak kao direktan citat navodi parafraze iz teksta Ekspresa.

Nakon nekoliko pasusa posvećenih izjavama ruskog diplomate koje su, prema pisanju Srpskog telegrafa, „izašle na svetlo dana“, tabloid bez navođenja izvora u potpunosti preuzima jedan pasus iz oko tri godine starog teksta Save Štrpca, predsednika Dokumentaciono informacionog centra VERITAS. Taj tekst objavljen je na portalu Banija onlajn. Potom slede dva pasusa koje je Srpski telegraf prepisao „sam od sebe“, to jest iz teksta koji je o planu Z-4 već objavio 2019. godine.

Tekst Srpskog telegrafa opremljen je i antrfileima koji su bez navođenja izvora preuzeti iz tekstova Ekspresa i Dojče velea. Antrfile koji se odnosi na „ćaskanje srpskih i hrvatskih generala“ tabloid je preuzeo sa portala Ekspres, dok je uviđaje o planu Z-4 nemačkog diplomate Gerta Hinriha Arensa preuzeo iz njegovog intervjua za Dojče vele, objavljenog 2020. godine.

U tekstu se nalaze i dva reagovanja. Prvo je reagovanje ratnog gradonačelnika Knina Draga Kovačevića koje je Srpski telegraf takođe prepisao „sam od sebe“, to jest iz teksta objavljenog 2019. godine. Drugo je reagovanje već pomenutog Save Štrpca, koje je skrojeno na osnovu njegovih izjava za portal Srbija danas 2020. godine.

Ono što ipak najviše bode oči u „šokantnoj istini posle 28 godina“ koju je objavio Srpski telegraf jeste to da je glavni protagonista ovog teksta – ruski diplomata Leonid Kerestedžijanc – preminuo 2019. godine. O tome se tada oglasilo Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA