Dezinformacije o masakru u školi „Vladislav Ribnikar“


Osmoro dece i školski čuvar ubijeni su 3. maja u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, a još sedmoro ljudi je povređeno. Nakon ovog masakra, za koji je osumnjičen trinaestogodišnji učenik te škole, u domaćim medijima uočen je visok nivo neprofesionalnog izveštavanja, o čemu su pisale naše kolege sa Raskrikavanja. Na ovom mestu donosimo kratke zaključke o nekim od netačnih i manipulativnih informacija koje smo uočili, uz napomenu da zbog osetljivosti teme nismo u prilici da odgovorimo na sve zahteve za proveru koje su nam čitaoci poslali.

 

Ne, nastavnica istorije nije preminula

Pojedini mediji pogrešno su naveli da je nastavnica istorije iz škole „Vladislav Ribnikar“ preminula tokom pucnjave. Ovo su portali gde je i dalje vidljivo da je prvobitno preneta netačna informacija: Nova, Novi glas, Srbin info, Direktno, Mondo, Serbian tajms, Prijedor 24h, Bosna info, Hayat, Press media i Srpska info. Ova vest je prenesena i u dnevniku TV Pink, nakon čega je usledio demanti (Srbija Danas, Alo, Lajk, Danasnje, Republika). Da podsetimo, nastavnica istorije iz škole Vladislav Ribnikar je u pucnjavi ranjena i prema poslednjim informacijama prešla je u „manje intenzivnu negu”.

 

Ne, vakcinisanima nije zabranjeno da budu davaoci

Društvenim mrežama se nakon tragedije raširila informacija da se traže davaoci krvi koji nisu vakcinisani. Takvo pravilo ne postoji, te oni koji su primili vakcinu protiv virusa korona i oni koji to nisu učinili ravnopravno mogu da daju krv – ukoliko su zdravi i zadovoljavaju sve ostale neophodne kriterijume. „Netačni su navodi da je potrebno biti nevakcinisan protiv korone. Jedino je važno biti zdrav. Čak ukoliko je neko blago prehlađen potrebno je da sačeka par dana”, rekli su za portal N1 u Zavodu za transfuziju krvi. Institut za transfuziju krvi Srbije je na svom Instragam profilu objavio obaveštenje u kom se ova informacija dodatno potvrđuje i navodi da trenutno ima dovoljno razervi krvi za sve povređene.

 

Ne, N1 nije pozvao da osumnjičenog puste na slobodu

Vikend izdanje „Informera” na naslovnoj strani donelo je senzacionalistički naslovljen tekst „SULUD ZAHTEV / N1 Tražio da Kostu puste na slobodu!”. Ono što je Informer pripisao televiziji N1 zapravo su reči Aleksandra Fatića sa Instituta za praktičnu humanistiku, koji je gostovao u emisiji ove televizije. Informer je na portalu bio još oštriji, te je svoj tekst naslovio sa „OLOŠ SA N1 TRAŽI DA SE UBICA OSMORO DECE U OSNOVNOJ ŠKOLI NA VRAČARU PUSTI NA SLOBODU I DA BUDE UPISAN U DRUGU ŠKOLU! (VIDEO)”. Portali Republika, Vojvodina uživo i NSuživo pišu „SKANDALOZAN ZAHTEV SA ŠOLAKOVOG N1: Traže da MONSTRUMA koji je pobio učenike u školi puste kući i vrate roditeljima (VIDEO)”, dok Pink navodi sledeće: „SA N1 TRAŽE: Dečaka ubicu pustiti na slobodu, samo treba da promeni školu! (VIDEO)”.

 

Ne, Dušan Bajatović nije ministar prosvete

Političar i preduzetnik Dušan Bajatović pogrešno je, u jednoj popularnoj objavi na Reditu, identifikovan kao ministar prosvete koji je „za pucnjavu u školi okrivio zapadne vrednosti“. Uz ove reči objavljena je fotografija Bajatovića kako drži pištolj u društvu sportistkinje i rijaliti zvezde Ljube Pantović. Bajatović, međutim, nije ministar prosvete, već generalni direktor javnog preduzeća Srbijagas, dok aktuelni ministar prosvete Branko Ružić jeste na pres konferenciji nakon pucnjave na Vračaru kritikovao „zapadne vrednosti“ kao mogući uzročnik ovog čina.

 

Ne, Matija Bećković ne stoji iza citata koji mu je pripisan

Čitalac nam je skrenuo pažnju da se na društvenim mrežama i aplikacijama za razmenu poruka prethodnih dana masovno deli citat iza kog navodno stoji akademik Matija Bećković. S obzirom na to da nismo pronašli relevantan izvor koji to potvrđuje, odlučili smo da pišemo Bećkoviću, koji poriče da su to njegove reči. „Neko je to napisao mesto mene!”, napisao je Bećković u svom odgovoru za Fake News Tragač.

Na Fejsbuku ovaj citat kumulativno broji više od hiljadu reakcija i deljenja, kao i nekoliko stotina komentara. Na Tviteru je pogrešno pripisan citat videlo oko 18.000 korisnika. Preneli su ga i portali Asinfo, Opstinasokolac.net, Borba.me i Srpska24.me.

Naknadna napomena: Redakciji Tragača se putem Fejsbuka javila Nataša Stanojlović, koja navodi da je objava (pripisana Matiji Bećkoviću) zapravo njena. Objavu možete pogledati ovde.

 

Ne, Žarko Laušević nije napisao pesmu o masakru

Portali Mondo, Telegraf, Glorija, Puls onlajn, Blic, Republika, Espreso, 24 sedam, Kurir, Direktno, Bigportal.ba, Red portal, Informer, Pink, Srbija danas, Alo preneli su 4. maja vest da je glumac Žarko Laušević napisao pesmu posvećenu ubijenoj deci u školi Vladislav Ribnikar. Međutim, već narednog dana stigali su demanti i potvrde da ova pesma nije delo Lauševića (o čemu su izvestili Telegraf, Glorija, Puls onlajn, Republika, Espreso, 24 sedam, Kurir, Informer, Radio Balkan Fox, Pink, Nportal). Ovi mediji prenose reči Lauševićevog zastupnika: „Obaveštavam Vas da naš klijent Žarko Laušević nije autor pomenutih stihova. Takođe Vas obaveštavamo da g. Žarko Laušević nema nijedan nalog, ni na jednoj društvenoj mreži, pa samim tim nije ni mogao da objavi pomenutu pesmu putem svog naloga.”

Stefan Kosanović i Marija Zemunović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (31. maj 2023): Portal Mondo ispravio je netačne navode (1, 2).

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA