Anegdota sa recepcije: Nikola Tesla i „najviša moguća titula“


Koja je najviša moguća titula koju čovek može imati? Kralj? Car? Premijer, predsednik? Ukoliko bismo se oslonili na priče sa društvenih mreža, naš poznati naučnik Nikola Tesla na ovo pitanje odgovorio bi sa „Srbin“.

U tvitu korisnika @MAKSIMUSMAGNUS, koji je do trenutka ove analize videlo gotovo 50 hiljada ljudi, navodi se da je Tesla 1919. godine recepcioneru u jednom pariskom hotelu na pitanje „Koja je vaša titula?“ odgovorio sa „najviša moguća“, a zatim pojasnio da je on „Srbin“ i da su to „dostojanstvo i obaveza viši od kraljevskog“.

 

Pogledajte u autobiografiji

Korisnik Tvitera koji je plasirao ovu kratku priču navodi da je ona autobiografski zapis, to jest da potiče iz Tesline autobiografije pod naslovom „Moji izumi“. To pojašnjava i u komentarima, odgovarajući drugim korisnicima koji su posumnjali u autentičnost citata. Maksimus u komentarima takođe pominje i da je poverovao u priču jer ju je video u nekoliko medija, ali priznaje i da nije proverio autentičnost citata u samoj knjizi. Redakcija FN Tragača odlučila je da to učini umesto njega i uvidom u Teslinu autobiografiju otkrila da ove priče u njoj nema.

Pariz se u Teslinoj autobiografiji „Moji izumi“ pominje 10 puta, ali hotela, recepcionera ili priče o najvišoj mogućoj tituli – nema. Prema navodima iz biografije, Tesla je u Parizu boravio tokom 1883. i 1884. godine, pre nego što je napustio Evropu i zaputio se u Sjedinjene Države. Tokom tih godina poslovno je putovao i po drugim delovima Francuske, ali i po Nemačkoj. Tesla je, prema autobiografiji, u Parizu nakratko boravio još i 1892. godine, pre nego što će se na neko vreme vratiti u rodni kraj.

Dakle, zapis prema kom je Tesla 1919. godine razgovarao sa recepcionerom u jednom pariskom hotelu i govorio o svojoj srpskoj nacionalnosti kao najvišoj tituli, definitivno ne potiče iz njegove autobiografije. Takođe, 1919. godina je zapravo godina kada je njegova autobiografija „Moji izumi“ izdata, tako da ona vremenski ne odgovra periodu koji je Tesla proveo u Parizu prema autobiografiji.

 

Gde je korisnik Tvitera mogao da naiđe na ove informacije?

Kao što je u komentarima i objasnio, korisnik Tvitera je na ovu informaciju naišao u medijima. Ona se u neznatno izmenjenom obliku, s vremena na vreme, pojavljuje i na društvenim mrežama (1, 2). Međutim, dok se pojedini mediji takođe pozivaju na Tesline autobiografske zapise (1, 2 ), u drugima (1, 2) se govori da je u pitanju anegdota koju je naučnik ispričao svom prijatelju Moji Mediću prilikom boravka u Beogradu, a ovaj to kasnije preneo novinarima.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA