Turbo Limač show / Turbo Đilas show


Krajem avgusta na Tviteru (X-u) objavljen je snimak dečaka koji peva pesmu „Danas sam luda hrvatske pevačice Josipe Lisac. Na snimku je vidljiv sledeći ispis: „Redak snimak Đilasa na takmičenju Radost Evrope 1977. godine”, dok tekst tvita glasi: „Dječarac nije uspeo na estradi… Greota. Ima tih momenata u istoriji ka se ne ostvariš u nekoj oblasti, odeš u politiku…”.

 

Međutim, snimak iskorišćen u ovom tvitu ne prikazuje opozicionog političara Dragana Đilasa. Za početak, navedena pesma Josipe Lisac je izdata 1987. na njenom albumu „Boginja”, dakle 10 godina nakon navedene 1977. godine. U vreme kada je pesma objavljena Đilas je imao 20 godina.

Takođe, ustanovili smo i ko je u stvari dečak sa snimka. Hrvatski radijski i televizijski voditelj Dalibor Petko na svom Instagram nalogu je još 2020. godine objavio baš ovaj snimak, objašnjavajući: „TAJČI ste već vidjeli, a sad JOSIPA. Danas je točno 30 godina od moje pobjede na Turbo Limach Showu. 1.07.1990.”

Dakle, snimak sa Tvitera niti prikazuje Đilasa, niti je nastao 1977, niti je u pitanju manifestacija Radost Evrope, već emisija „Turbo Limač“.

Marija Zemunović i Milovan Nikolić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA