Burek sa neba: Ljubljana nije prvi grad na svetu gde se hrana dostavlja dronovima


Portal NS uživo objavio je juče vest pod naslovom „Ljubljana prvi grad na svetu gde se HRANA DOSTAVLJA DRONOM: Gradonačelniku isporučen vruć burek“. Iako je tačno da se u glavnom gradu Slovenije pre nešto više od nedelju dana dogodila dostava bureka dronom, ne može se reći da je Ljubljana prvi grad na svetu u kom se hrana dostavlja tim putem. S ovim vidom dostave već se eksperimentisalo u više gradova sveta, dok u pojedinim gradovima dostava hrane dronovima već neko vreme funkcioniše kao komercijalna usluga.

Slovenački mediji su dostavu dronom u Ljubljani takođe opisali kao pionirsku, ali samo u kontekstu proizvoda koji je dostavljen, pa tako kažu da je ovo „prva dostava bureka dronom na svetu“. Dostava je trajala oko jednog minuta, sprovela ju je kompanija OneDrone u saradnji sa burekdžinicom Burek Olimpija, a sve je podržala i dostavljačka kompanija Volt.

 

Gde se u svetu hrana već dostavljala dronovima?

Postoji mnoštvo primera gradova u kojima se hrana dostavlja ili se eksperimentalno dostavljala dronovima. U Rejkjaviku na Islandu još 2017. godine dostavljačka kompanija Aha u saradnji sa firmom koja se bavi proizvodnjom dronova Flajtreks razvila je sistem dostave hrane uz pomoć dronova.

Prema pisanju kineskih medija, u proteklih godinu i po dana platforma za kupovinu Meituan obavila je više od 184.000 dostava hrane dronom. „Dostavljačima na zemlji uglavnom je potrebno oko 30 minuta da izvrše dostavu hrane u radijusu od tri kilometara, ali dronovima je potrebno samo 15 minuta“, rekao je za Saut Čajna morning post šef platforme za dostavu dronovima Jang Junvei.

Kompanija Ving, koja je deo Guglove matične kompanije Alfabet takođe se bavi dostavom dronovima, a između ostalog pruža i usluge dostave hrane. Prema informacijama sa sajta kompanije, ona je od 2018. godine obavila preko 350.000 komercijalnih dostava dronovima i funkcioniše u tri zemlje na tri kontineta – u Sjedinjenim Državama, Australiji i Finskoj.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA