Oktobar ’23 unatrag: Čekajući سلام, čekajući שָׁלוֹם


Početkom oktobra palestinska teroristička organizacija Hamas otpočela je napad na civile i vojsku Izraela sa zemlje i iz vazduha. Nakon početnog napada Hamasa, izraelske odbrambene snage uzvratile su napadom na položaje terorista u Gazi, ali i na drugim teritorijama naseljenim palestinskim civilnim stanovništvom, koje je pretrpelo užasavajuća stradanja. Sukob koji i dalje traje odneo je gotovo 10.000 palestinskih i više od 1.400 izraelskih života, govore podaci Kancelarije Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja. Rat i stradanja praćeni su naletom dezinformacija, zbog čega pregled prethodnog meseca posvećujemo upravo toj temi.

 

O čemu se sve lagalo?

Dezinformacije o novom ratu šire se prevashodno na društvenim mrežama, pa je FN Tragač nakon dve nedelje od početka sukoba izdvojio tri dezinformacije koje su postale viralne na X-u (bivšem Tviteru). Ovom mrežom širile su se, recimo, netačne tvrdnje da je Hamas 7. oktobra zarobio izraelskog generala Nimroda Alonija, da „jevrejski satanisti“ u Siriji „napadaju pravoslavne hramove crtajući pentagrame (petokrake) i naopake krstove po ikonama”, kao i neaktuelni snimak Egipćana koji navodno nose hranu i vodu u Palestinu.

Izrael i Palestina: bele vreće, oskrnavljene ikone i otmica generala

Brojne dezinformacije o sukobu na Bliskom istoku zabeležili su i naši partnerski portali za utvrđivanje činjenica iz zemlje i regiona. Raskrikavanje je pisalo o snimku reporterke Si-En-En-a na koji je nalepljen audio zapis u kom se čuje kako muški glas daje instrukcije novinarima o tome šta da rade, kako da se ponašaju i kako da „deluju uplašeno“. U originalnom snimku Si-En-En-a pomenutog glasa nema, što jasno ukazuje na to da se radio o manipulaciji audiovizuelnim sadržajem sa ciljem da se zapadni mediji koji izveštavaju iz kriznog područja prikažu kao manipulatori.

Bosanskohercegovački portal Raskrinkavanje.ba zabeležio je više dezinformacija o novonastalom sukobu. Sa ovog portala skreću pažnju na to da snimak grupe muškaraca koja slavi ubijanje dece u Gazi sa društvenih mreža nije aktuealan, te da je nastao 2015. godine. Takođe, snimak navodnog bombardovanja palestinske dece koji se širi mrežama, zapravo potiče iz Sudana, a ne iz Gaze, navodi Raskrinkavanje.ba. Ovaj portal je objavio i da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ne šalje vojsku u Palestinu, kako se to tvrdi na društvenim mrežama.

Dezinformacije o sukobu na Bliskom istoku nisu zaobišle ni hrvatsku javnost, a portal Faktograf posvetio im je i blog uživo na kom se, na jednom mestu, mogu pročitati sve manipulacije o ovoj temi koje je taj portal identifikovao. Između ostalog, Faktograf piše da jemenski Huti nisu pozvali na punu mobilizaciju za obranu Palestine, kako se to tvrdi na društvenim mrežama. Takođe, ovaj portal pisao je o snimku koji navodno prikazuje izraelsku decu zatočenu u kavezima u Gazi. Ispostavilo se da je snimak nastao pre najnovije eskalacije sukoba na Bliskom istoku i da ne prikazuje izraelsku decu.

 

Najčitaniji tekst

Najčitaniji tekst FN Tragača tokom proteklog meseca nije se ticao dezinformacija vezanih za Bliski istok. U pitanju je manipulacija činjenicama koju je dnevni list Alo objavio u štampanom izdanju početkom oktobra. Naime, ovaj tabloid objavio je da je Srbija prema izveštaju Fridom hausa sedma u Evropi po slobodi na internetu.

Alo je uzbuđen zbog 7. mesta Srbije (na listi od devet zemalja)

Međutim, ono što je Alo propustio da napiše jeste to da je, prema klasifikaciji Fridom hausa, u istraživanju učestvovalo ukupno devet zemalja koje su označene kao evropske, te da su od nas gore rangirane samo Mađarska i Turska. Srbija je u odnosu na prošlogodišnji izveštaj Fridom hausa nazadovala za jedan bod i iako se i dalje nalazi među zemljama u kojima „postoji sloboda na internetu“, od kategorije zemalja sa „delimičnom slobodom na internetu“ dele nas tek dva boda.

 

X blok

Tokom oktobra pratili smo i dezinformacije koje su plasirane putem Tvitera / Iksa. Ukoliko i sami želite da nam prijavite neku vest na koju ste posumnjali, to možete učiniti putem prijavnog formulara ili slanjem poruke na neku od naših društvenih mreža.

Ivan Subotić i Marija Zemunović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA