Slučaj majke koju je razgnevio obrazovni program na Radio Beogradu


„RadioBG1 – Uči decu da smo mi krivci za klimatske promene“, objavio je portal Borba za istinu, rasrđen radijskom emisijom za mlade „Korak ka nauci“ koja je emitovana na javnom servisu. Profesorka na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu dr Biljana Basarin predstavila je u programu Radija Beograd 1 ciljeve projekta „Jasna klima“, što je isprovociralo jednu (kako sama sebe predstavlja) „SrBkinju“ i „majku mnogočedne porodice, pred Bogom čistu po ovom pitanju“ da u „prah i pepeo“ pošalje naučnike koji teže da razjasne goruća pitanja o klimatskim promenama. Kako je došlo do ovog konflikta?

 

Šta je rekla profesorka Basarin?

U izjavi za Radio Beograd 1 dr Basarin je objasnila kako projekat „Jasna klima“ nastoji da uz pomoć stručnjaka iz oblasti komunikacije i lingvistike pronađe najdelotvorniji način da se ljudima u našem okruženju objasni šta su klimatske promene i kakav je naš uticaj na njih. Ona je tom prilikom izjavila sledeće:

„Klimatske promene su nešto što se dešava i dešavalo se u prošlosti. Međutim, naš uticaj na klimatske promene našim načinom života, korišćenjem fosilnih goriva je mnogo veći nego što bi trebalo da bude, pa imamo porast temperature vazduha, što dovodi do povećanja nekih ekstremnih klimatskih događaja koji se nama dešavaju iz godine u godinu u sve većem broju. A mi, nekako, ne vidimo dovoljno ili ne shvatamo dovoljno, da smo mi u stvari krivci za takve stvari“.

I upravo je ovo isprovociralo autorku na portalu Borba za istinu. „Ne, NI JEDNO JEDINO SRBSKO DETE KOJE SLUŠA OVE NAUČNO NE-OSNOVANE OPTUŽBE NIJE KRIVO ZA OVE PROMENE! A, ni JA, NISAM KRIVA !!!“ navodi se u tekstu ovog portala.

 

Ko je kriv za klimatske promene?

Zamenicu „mi“ iz izjave profesorke Basarin možemo tumačiti na dva načina, i oba bi pritom bila tačna. Ako pod „mi“ mislimo na čovečanstvo – nedvosmisleno je tačno da je ono odgovorno za klimatske promene. Ako pak mislimo na nas same, kao pojedince – opet je nedvosmisleno tačno da svako od nas daje svoj doprinos, uključujući i čitateljku i njenu decu.

Da li je tačno da nivo ugljen-dioksida kontroliše isključivo priroda?

Najveću odgovornost u tom složenom sistemu svakako snose velike korporacije, ali i političke elite koje zarad trenutnih dobiti odlažu donošenje neophodnih mera. U tom smislu, dok posmatramo koliku štetu prave veliki zagađivači, može nam delovati sitničavo što nam neko zamera zbog korišćenja plastične slamčice ili letenja avionom. Ipak, iako nam naše štetne aktivnosti deluju kao „kap u moru“, to more je sačinjeno od milijardi sličnih kapi.

Iako posredno, autorka gotovo sigurno daje svoj doprinos klimatskim promenama koje nam se dešavaju, baš kao i svaki čovek na planeti Zemlji. Ukoliko nikada nije sela u automobil, ne koristi struju, ne kupuje odeću, ukoliko se zimi ne greje sagorevajući materijale koji zagađuju okolinu, a leti ne hladi klima-uređajem, FakeNews Tragač upućuje joj iskreno izvinjenje. U tom slučaju može biti da nije kriva. Međutim, ukoliko kao velika većina ljudi na našoj planeti koristi različite blagodeti koje nam je donela industrijska revolucija – delić krivice pada i na nju, kao i na sve nas.

Industrijska revolucija donela nam je brojne pogodnosti – od bržeg i lagodnijeg transporta do masovne proizvodnje. Međutim, ključ njenog uspeha ležao je u sagorevanju fosilnih goriva. Ona su zapravo resurs koji nam je omogućio da putujemo brže vozovima i automobilima i da masovno proizvodimo sve što nam je potrebno u fabrikama. I dalje ih se nismo odrekli, što je povećalo nivo ugljen-dioksida u atmosferi za 50% u odnosu na period pre industrijske revolucije i poremetilo Zemljin prirodni ugljenički ciklus (kruženje ugljen-dioksida u prirodi). Zbog toga se danas suočavamo s klimatskim promenama i to je nepobitna naučna činjenica o kojoj vredi snimati emisije. Pogotovo emisije za mlade.

 

Milanković kao izgovor

„Što ne napravite emisiju o Milutinu Milankoviću, koji je izračunao cikličnost klimatskih promena – mi se nalazimo u sred međuledenog doba. Normalno je da temparatura raste, zbog pozicije Zemlje“, uporna je autorka u tekstu Borbe za istinu. Osim što je Radio-televizija Srbije objavila brojne tekstove i snimala emisije o našem slavnom naučniku Milutinu Milankoviću, to da je prema njegovim tumačenjima normalno da temperatura planete raste samo je još jedan manipulativni narativ klimatskih skeptika.

Da li su Milankovićevi ciklusi odgovorni za to što nam je sve toplije?

FakeNews Tragač već je pisao o ovakvom, pogrešnom tumačenju Milankovićevih teorija o dugoročnim klimatskim promenama poznatijih pod nazivom Milankovićevi ciklusi. Istina je da se Zemlja nalazi u interglacijalnom, odnosno periodu blage klime između dva ledena doba. Ipak, nasuprot tvrdnjama iz teksta Borbe za istinu, to znači da bi Zemlja, prema Milankovićevim ciklusima, trebalo postepeno da se hladi, a ne zagreva, „nastavljajući dugoročni trend hlađenja koji je započeo pre 6.000 godina“, navodi se na sajtu NASA.

Da Milankovićevim ciklusima ne mogu da se objasne trenutne klimatske promene s kojima se suočavamo oko 200 godina, već samo one koje se odnose na ledena doba i pojavljuju se u ciklusima od po 10 ili čak 100 hiljada godina, potvrdili su u različitim tekstovima domaći i strani stručnjaci za klimu i njene promene.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA