Čovek koji je „branio Srbiju“ na protestu nije brutalno pretučen


RTV Pink je 7. aprila u vestima nakon subotnjeg protesta Jedan od pet miliona navela da je „brutalno napadnut jedan muškarac“. Ovu informaciju demantuju snimci koji su dostupni na internetu, ali i Hitna pomoć u kojoj za FN Tragač navode da nemaju podatke o ovom događaju.

„Naime, njega su napali simpatizeri Boška Obradovića, Dragana Đilasa i Vuka Jeremića. Čovek je završio na zemlji. On je napadnut samo zato što je uzviknuo ’živela Srbija, živeo Vučić’“, navodi se na portalu Pink.rs, uz fotografije čoveka koji leži na zemlji.

Iz Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Beograd za Fake News Tragač kažu da nemaju podatke o tome da je muškarac sa povredama primljen tokom sinoćnjeg protesta. Na snimcima koje objavljuju N1 i Vice vidi se kako čovek leži na putu ispred kolone učesnika protesta, kada mu redari prilaze, pružaju ruku i nude da pozovu hitnu pomoć. Pošto je odbio da ustane, organizatori protesta preusmeravaju kolonu, navodi N1.

Dezinformaciju o napadu na muškarca iznosi i Dragan J. Vučićević tokom gostovanja na televiziji Pink, a vest prenosi i Informer čiji je on urednik, ali i Kurir, Republika, Srbija danas, Studio B, Espreso, RTV Pančevo, ePančevo, Glavne vesti, Smedia, The world news, kao i Jutjub kanal Selecta Gaming TM.

Darija Stjepić, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (6. jun 2023): Portal Espreso obavestio nas je da je uklonio sporni tekst sa svog sajta, a potom je objavljena i ispravka.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA