Izmišljeni studenti, trudnice i bivši prosjaci promovišu trgovinu binarnim opcijama


Veliki broj medija kroz sponzorisan sadržaj na svojim stranicama učestvovao je u promociji firme Binatex koja se reklamira očiglednim lažima i manipulacijama. Ova firma nudi „spasonosno rešenje” za sve koji imaju finansijske probleme – trgovinu binarnim opcijama na internetu.

Pojednostavljeno, ovakav vid trgovine dešava se na binarnoj platformi na kojoj korisnik ima samo dve opcije – predviđa da će nešto biti gore ili dole u određenom trenutku i može ili izgubiti sve ili dobiti određenu svotu novca. U svim reklamama Binatex je svojim navodnim korisnicima doneo veliki novac bez trunke prolivenog znoja, a ti „korisnici” nisu se libili da sa celim svetom podele svoje životne priče i načine na koji im je Binatex pomogao.

 

Reklame za Binatex na domaćim portalima

1) Slučaj bivše studentkinje Tijane Veljković

Na imitaciji sajta „She simpler” predstavlja se životna priča mlade Beograđanke Tijane Veljković koja je svojevremeno bila prinuđena da odustane od studija da bi platila dugove, a danas zahvaljujući Binatexu zarađuje 864.937 dinara mesečno. Beogradska Tijana, međutim, pojavljuje se i na sajtovima na engleskom, španskom i turskom jeziku, samo se tamo zove Sara Parker, Sara Montero i Burčin Jilmaz i studirala je u Londonu, Madridu, odnosno Istanbulu, a sada zarađuje trgujući u funtama, evrima i lirama.

2) Slučaj Radmila Marić – mlada mama iz Zaječara

Radmila iz Zaječara zarađuje još više od Tijane, pa je tako prošlog meseca inkasirala 1.114.950 dinara, a da uopšte nije izašla iz kuće. Pogađate – i njoj se desio Binatex. Radmila u svojoj ispovesti za portal „Žene” govori da je bila primorana da kao mlada majka sa malim detetom kod kuće nađe posao koji će moći da radi preko računara. Oglašivači prilagođavaju priče i fotografije ciljnim grupama, pa tako identičnu „ispovest” saopštavaju afroamerikanka Benita i Vijetnamka Phú Thứ. „Naša Radmila”, međutim, zapravo je ruska manekenka Alena Šiškova.

3) Slučaj Milice trudnice

Milica, za razliku od Radmile, nije čekala da se dete rodi, već je postala milioner još u trudnoći. Kako se navodi, za samo šest meseci sa „prosjačkog štapa” Milica Tadić iz Beograda i njen dečko Goran zahvaljujući Binatexu imaju novca „dovoljno za gajenje deset beba odjednom, luksuzan život i neodricanje ni od čega”. Do tančina ista sudbina zadesila je i Rumunku Ilinca Bradu iz Bukurešta.

Zajedničko za sve ove portale jeste da su oni zapravo imitacije pravih sajtova. Iako izgledom obećavaju mnogo više sadržaja, na njima izuzev linka ka sajtu Binatexa nema drugih validnih linkova. Tako ovaj sajt simulira portale posvećene materinstvu i odgoju beba, ali na njemu nema ničega osim Miličine priče.

4) Slučaj blogerke Jece

Ista situacija je i sa blogerkom Jecom koja se oglašava sa sajta koji je simulacija lajfstajl bloga. Kako se navodi, ona je napustila posao da bi se pridružila suprugu i sada oboje zarađuju trgujući na platformi Binatex. Po sopstvenim rečima, ne razume baš kako cela platforma funkcioniše, ali „ako novac dolazi lako, zašto bi se zamarala?”

Identičnu objavu sa identičnog sajta u rumunskoj verziji ima blogerka Julija i, očekivano, komentari su istovetni.

Situacija oko trgovine binarnim opcijama daleko je od bezazlene. U junu 2018. Evropsko nadzorno telo za vrednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) donelo je odluku kojom se zabranjuje stavljanje na tržište, distribucija i prodaja binarnih opcija malim ulagateljima iz Evropske unije. Ovu privremenu zabranu ESMA nije obnovila ove godine navodeći kao razlog da je „većina nacionalnih zakonodavstava preuzela trajne mere koje se odnose na binarne opcije”. 

Tako je, primera radi, Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga (Hanfa) u julu donela odluku „o trajnoj zabrani stavljanja na tržište, distribucije i prodaje binarnih opcija malim ulagateljima”, a prošle godine je i Gugl zabranio oglašavanje binarnih opcija.

 

Danka Mihajlović, FN Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA