Alo optužio Novu da je prenela dezinformaciju, a i sam ju je preneo


Portal Alo preneo je informacije iz teksta Nove S o odlasku predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Gazivode, a pri saznanju da ova vest datira iz 2018. godine Alo je svoj tekst izbrisao i napisao novi u kojem konstatuje da je ovu dezinformaciju plasirao Dragan Đilas.

Zastarelu vest iz 2018. godine, koja prenosi reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će tokom posete Kosovu i Metohiji otići na jezero Gazivode, objavio je portal Nova S, a ubrzo su tekst preuzeli i portali Sputnik, Espreso, Kurir, Republika, Direktno i Alo.

Posle saopštenja portala Nova S u kojem čitaoce obaveštava o svojoj greški, ali i teksta portala B92 koji je prvi pisao o autentičnosti prenetih informacija, svi gorenavedeni portali su izbrisali svoje tekstove. Nedugo nakon što je povukao preneti tekst, portal Alo objavljuje novi sa naslovom: „OPET ŠIRE LAŽNE VESTI! Đilasov opskurni portal nova.rs izmislio Vučićevu izjavu, pa je obrisao”.

Alo uklonjen tekst portala Nova S opisuje kao „vest čija je sadržina izmišljena i pridodaje da je to „manir dela opozicije koju predvodi Dragan Đilas u čemu im svesrdno pomažu i tajkunski mediji“. Kao izvore koji su preneli dezinformaciju navode Nova S, Sputnik i predsednika pokreta Dveri Boška Obradovića, ali ne i ostale portale, među kojima i sopstveni.

Portali Nova S i Sputnik jedini su objavili saopštenje u kojem se objašnjava da je napravljena greška i da je sporni tekst uklonjen sa sajta. Ostali portali, koje u svojim analizama ne pominju B92, Alo i Informer, izbrisali su sporni tekst i ostali nemi.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (6. jun 2023): Portal Espreso obavestio nas je da je uklonio sporni tekst, a potom je objavljena i ispravka.

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA