Srbija prva po riziku od siromaštva na rang-listi, a ne najsiromašnija u Evropi


Portal Naša borba objavio je tekst star više od šest godina, koji u nekim svojim delovima pogrešno tumači podatke o stopi rizika od siromaštva u Srbiji. Informacije su reciklirane, iako je tekst mogao da bude potkrepljen istraživanjima Republičkog zavoda za statistiku (u daljem testu – RZS) i Eurostata za 2018. godinu, koja imaju sličan rezultat.

Istraživanje RZS-a, na osnovu kojeg portal Naša borba zaključuje da je u Srbiji „svaki četvrti građanin siromašan”, govori o stopi rizika od siromaštva i ne bavi se samo siromašnim osobama, već i onima koje su u riziku da to postanu, što je naznačeno i u samoj studiji. Ta studija je do 2013. u sebi sadržala i grafikon koji poredi stopu rizika od siromaštva država Evropskog ekonomskog prostora (EEP) i Srbije. Na toj listi Srbija jeste prva, ali rangiranje ne uključuje sve zemlje Evrope, pa se ne može zaključiti da je Srbija „najsiromašnija država Evrope”, kao što to pominje sporna vest.

Poslednje podatke o stopi rizika od siromaštva RZS je objavio za 2018. godinu, kada je ta stopa iznosila 24,3%, što po istraživanju Eurostata za 2018. godinu Srbiju stavlja na najnezavidnije mesto rang-liste. Međutim, ta rang-lista ne uključuje sve evropske zemlje, već države EU i EFTA (bez Lihtenštajna) i četiri zemlje-kandidatkinje za EU (Srbiju, Crnu Goru, Tursku i Severnu Makedoniju). Sa liste su, dakle, izostale dve balkanske zemlje (Albanija i Bosna i Hercegovina), kao i zemlje istočne Evrope, između ostalog Ukrajina i Moldavija – države sa najnižim BDP-om po glavi stanovnika na našem kontinentu.

 

Ko je izvor vesti?

Korišćenjem alata za utvrđivanje stepena plagijata Copyscape dolazimo do podatka da ovaj tekst nije prvi put objavljen na portalu Naša borba, već da najstarija dostupna verzija potiče iz 2014, sa portala Alo, pri čemu se taj portal poziva na tekst Kurira koji više nije dostupan pretragom na Guglu. Istu vest u avgustu 2017. godine prenose i portali Opanak, Srbin.info i Nova srpska politička misao, uz informaciju da je izvor portal Dnevni žurnal. Ta referenca navedena je i u tekstu Naše borbe, a pretragom portala Dnevni žurnal naša redakcija ne nalazi pomenutu vest. Kontaktirali smo redakciju tog medija, ali se nismo primakli konačnom razrešenju, jer iz „Dnevnog žurnala“ za Tragač kažu da oni nisu izvor te vesti.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA