Klikbejt naslovi i odglumljena pljačka


Portal Informer krajem prethodne nedelje preneo je vest o snimku iz jedne prodavnice u kojoj se dogodila nesvakidašnja pljačka koja dobija zanimljiv obrt kada dvojica momaka isprva pokušaju da ukradu slatkiše, da bi na kraju snimka postali „junaci“ koji spasavaju prodavca od drugog, naoružanog, pljačkaša. Nakon Informerovog plasiranja ove vesti, snimak „drame“ u prodavnici prenelo je još nekoliko portala, među kojima su Blic, Glas javnosti, Theworldnews i Mediji.net.

Čitaoci FN Tragača prijavili su pomenuti snimak kao sumnjiv – s razlogom: reč je o davno isceniranoj pljački, a ne o stvarnom događaju.

Snimak iz vesti domaćih portala prvi put je objavljen pre nešto više od dve godine u okviru reklamne kampanje za tada novu tinejdž seriju Five points, koja se 2018. i 2019. godine emitovala na Fejsbukovom servisu „Facebook Watch“. Snimak neverovatne pljačke iz prodavnice bio je tek peti video koji je ekipa Five points objavila u okviru najava za svoju seriju, ali on je, sa gotovo 30 miliona pregleda u dve objave, i dalje najgledaniji materijal ove „Fejsbuk serije“.

Domaći mediji su, verovatno pokušavajući da izbegnu sumnju čitalaca u verodostojnost vesti, preneli snimak kojem nedostaje poslednjih par sekundi tokom kojih je prikazan logo pomenute serije.

Sporni snimak širio se internetom kao verodostojan i van Srbije, pa je nekoliko portala (1, 2) koji se bave proverom činjenica već ukazivalo na to da se radi o materijalu koji je izrežiran.

Redakcija FN Tragača i ranije se u srpskim medijima susretala sa dekontekstualizovanim i uglavnom starim snimcima koje su domaći portali pokušali da aktuelizuju i pridaju im novo značenje. Tako je urednik Informera Dragan Vučićević na početku pandemije virusa korona pokušao da prikaže tri godine star snimak iz Meksika kao aktuelno dešavanje iz Kalifornije, portal Srbija danas prikazao je kao aktelnu „borbu protiv Milove diktature“ pet godina stare proteste rudara u Crnoj Gori, a sudar na Fruškoj gori o kojem su mediji pisali ipak se desio na rumunskim Karpatima.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA