Transmisija korone ili transmisija straha: insekti kao prenosioci virusa

Dnevni list Objektiv u utorak je posvetio deo naslovne strane i gotovo cele dve stranice svog štampanog izdanja, kao i tekst na svom portalu, priči u kojoj šef Katedre za higijenu i medicinsku ekologiju pri Medicinskom fakultetu u Beogradu dr Goran Belojević tvrdi kako komarci, muve, krpelji i golubovi prenose korona virus.

Nedostatak relevantnih istraživanja o golubovima kao potencijalnim prenosiocima novog korona virusa onemogućuje da se o toj pretpostavci govori sa naučnim utemeljenjem. Međutim, za većinu ostalih „prenosioca“ koje je dr Belojević pominjao u izjavi za Objektiv postoji više dokaza koji se suprotstavljaju stavovima šefa Katedre za higijenu i medicinsku ekologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Objektiv, 15. jun 2021.

Mogu li komarci i krpelji biti prenosioci?

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) posvetila je jedan segment svog sajta razbijanju mitova o virusu korona. Na tom mestu navodi se kako komarci i muve ne mogu biti prenosici novog virusa. Takođe, američki Centar za kontrolu bolesti i prevenciju na svom sajtu piše kako trenutno ne postoje dokazi da krpelji ili komarci mogu preneti novi korona virus koji izaziva zaraznu bolest Kovid 19.

Iako je i sam Objektiv još avgusta prošle godine pisao o tome da je „malo verovatno“ prenošenje korona virusa kroz komarce, to nije sprečilo ovaj tabloid da desetak meseci kasnije na svojoj naslovnoj strani objavi kako „komarci prenose koronu“.

Objektiv, avgust 2020. i jun 2021.

Istraživanje naučnika sa Univerziteta u Kanzasu, objavljeno u časopisu Nature pre gotovo godinu dana, ispitivalo je mogućnost transmisije novog virusa putem tri široko rasprostranjene vrste komaraca. Dokazano je kako se „čak i pod ekstremnim uslovima virus SARS-CoV-2 ne može replicirati kod komaraca i stoga se ne može preneti na ljude“.

Takođe, novija studija objavljena u Oksfordovom naučnom časopisu Journal of medical entomology bavila se potencijalnom transmisijom novog virusa korona putem komaraca i mušica. Zaključak je isti: malo je verovatno da se virus koji je na više od godinu dana zaključao planetu može prenositi putem ovih insekata.

Mogu li muve biti prenosioci?

Sudeći prema radu istraživača sa koledža u Kanzasu i Menhetnu, ni teza o muvama kao prenosiocima virusa korona ne stoji. Rad objavljen u časopisu Parasites and Vectors aprila ove godine pokazuje da kućne muve u laboratorijski uslovima mogu „steći i udomiti“ novi virus, ali da one ipak „najverovatnije ne igraju značajnu ulogu u prenošenju SARS-CoV-2 na ljude i osetljive životinje“.

FN Tragač je kontaktirao laboratoriju američke Službe za poljoprivredna istraživanja u kojoj je obavljen eksperiment posvećen potencijalnoj trasmisiji novog virusa korona. U toj instituciji rečeno nam je kako naučnici „nisu otkrili da muve mogu preneti zarazni virus koji uzrokuje Kovid 19“. „Služba za poljoprivredna istraživanja nema dokaze da bi ovaj insekt mogao biti važan u prenošenju virusa SARS-CoV-2“, navode u ovoj instituciji.

Belojević za Tragač: Mogući su svi putevi prenosa

Zbog izjava koje se suštinski suprotstavljaju rezultatima sprovedenih istraživanja, kontaktirali smo i dr Belojevića koji je za FN Tragač rekao kako je Objektiv tačno preneo njegovu telefonsku izjavu, s tim izuzetkom da nije „tvrdio da komarci prenose korona virus“, nego da su „mogući svi putevi prenosa ovog virusa, uključujući i komarce, muve i druge vektore, jer je nastao genetskom manipulacijom“.

„Mogućnost postoji sve dok se apsolutno ne dokaže suprotno“, navodi Belojević za Tragač, ne osvrćući se na „dokaze za suprotno“ koje smo mu poslali na uvid. U svom odgovoru nije nas uputio na bilo kakve reference koje potkrepljuju njegove teze.

Belojević je dodao i da je korona virus novi uzročnik i nova bolest „o kojoj se više ne zna nego što se zna“, iako se na sajtu SZO može pronaći više od 200 hiljada recenziranih naučnih radova posvećenih ovom virusu, bolesti koju uzrokuje i posledicama globalne zaraze. Odgovor koji je poslao FN Tragaču možete u celosti pročitati ovde.

Podsetimo, dr Belojević je i ranije imao u najmanju ruku kontroverzne izjave za medije koje su se ticale tadašnje vanredne situacije. Marta prošle godine najavljivao je početak atomskog rata u roku od 72 sata, dok je oktobra iste godine javnosti saopštio kako se pandemija može pobediti probioticima.

Tekst Objektiva preneli su i portali Srbija Danas, Espreso, Udarna Vest.rs, Telegraf i Vašglas.info.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač


Napomena (21. jun 2021): Na navod iz ovog teksta da je najava početka atomskog rata „u najmanju ruku kontroverzna“ dr Goran Belojević reagovao je mejlom koji smo u celosti objavili ovde.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA