Godinu dana od još jednog napada na Kosovo koji se nije desio


Još jedan napad Albanaca na sever Kosova bio je najavljen za 25. avgust 2017. u Srpskom telegrafu. Ovo je trebalo da se dogodi uz pomoć Sjedinjenih Američkih država i njihovih helikoptera „Crnih jastrebova“, kako navode Srbija danas i Srpski telegraf, a napad su „dogovorili i detaljno isplanirali iza zatvorenih vrata albanski predsednik Edi Rama i američki senator Džon Mekejn“.

Ova vest sa najavom napada (koji se, kako danas znamo, nije dogodio), samo je jedna u nizu takvih neistinitih najava o sukobima u regionu koji su tabloidi prenosili, često se pozivajući na obaveštajne službe i citirajući nešto što je dogovoreno „u četiri oka“ ili „iza zatvorenih vrata“, a u poslednje vreme i pozivajući se na „dobro obaveštene dipomatske izvore“.

Pre tri nedelje, ovakav napad napad najavile su i Večernje novosti, u junu Informer koji je na mapi napada označio Leskovac, u aprilu Srbija danas, a u martu Intermagazin. Najavu prošlogodišnjeg napada prenela je i Republika.

Samo u prethodna četiri meseca, FN Tragač je registrovao nekoliko lažnih vesti u vezi sa napadima na Srbiju: Albanci nisu napali sever Kosova 25. aprila, Kori Levandovski nije najavio napade Hilari Klinton na Srbiju, Islamska država nije prekinula utakmicu Srbija – Švajcarska na SP u fudbalu, Amerikanci nisu organizovali Novi Rambuje kojim bi oteli Kosovo, niti su Albanci iskoristili Mundijal da preuzmu sever Kosova.

 

Lazar Čovs, FN Tragač

Ukratko

22/05/2024

Ne, „pravilo 7-38-55“ nije pravilo

Portal Gradske info pridružio se nizu portala koji su preneli netačne navode o takozvanom „pravilu 7-38-55“, prema kojem se sedam odsto komunikacije prenosi rečima, 38 odsto tonom…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA