Alo preti olujom koje u Srbiji neće biti


Kako izgleda kada nije dovoljan naslov-mamac, nego oprema rubrike metastazira u izmišljotinu, pokazao je u petak primer sa portala dnevnog lista „Alo”, gde je objavljen tekst pod naslovom „SRBIJI PRETI HIBRIDNA OLUJA: Sprema se velika opasnost za stanovništvo, najugroženiji ste ako živite na ovim područjima”.

Reč je o vremenskoj prognozi za narednih nekoliko dana, uz prilično mračno predviđanje koje ni izbliza nema veze sa Srbijom. Autor je tekst preveo sa sajta američke televizije CNN, koja je izvestila o retkoj prirodnoj pojavi nazvanoj Medicane, sličnoj mešavini tajfuna i uragana, koja bi mogla da pogodi Tursku i južne delove Grčke.

Ilustracija kretanja Medikejna: AccuWeather


Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda za ped dana, u Srbiji će se temperatura kretati između 16 i 20 stepeni celzijusovih uz blag vetar, što potvrđuje i prognoza na Wetaher2umbrella.com. Nijedan od dva vremenska prognozera nema bilo kakvu najavu nevremena za područje naše teritorije u narednoj sedmici.

Takođe, meteorolog RHMZ-a Nedeljko Todorović izjavio je za Tanjug da ne postoji bilo kakva bojazan da bi Medikejn mogao pogoditi Srbiju, što naslov sa portala „Alo” čini potpunom izmišljotinom. 

Petar Klaić, Fake News Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA