Mesi, Mesi, neće ništa da ti škodi – lažne vesti o lažnom Mesiju


Do sada smo se susretali sa najavama portala da će biti lažnih vesti na njihovim sopstvenim sajtovima, sa time da medij prvo upozori na lažnu vest, a potom sam na nju nasedne, kao i sa slučajem da je portal preneo lažnu vest iz drugih medija koju je godinu dana ranije sam izmislio.

Ipak, do sada se nismo susreli sa time da medij nasedne na lažnu vest o nečijem lažnom predstavljanju, kreiranom na profilu koji se i inače bavi izmišljanjem satiričnih sadržaja. Ovaj fenomen dolazi nam iz sportske sekcije Blica, koja svoje čitaoce pokušava da ubedi da je izvesni Reza Parasteš, stanovnik Irana, spavao sa (odnekud imaju tačan broj) 23 žene predstavljajući se kao poznati fudbaler Lionel Mesi, a ovo objašnjavaju time što on liči na njega.

Nakon vesti da je tinejdžer oplodio 15 maloletnica putem hlorisanog bazena, začuđujuće precizan izmišljeni broj izmišljenih seksualno iskorišćenih žena postaje gotovo lajtmotiv ovih loše prevedenih izmišljotina.

Reza Parasteš zaista postoji, ima verifikovane naloge na mrežama i veliki broj fanova, kako i sam priznaje, uglavnom zbog toga što liči na Lionela Mesija. Međutim, čak 4 dana pre nego što je Blic sport potpisao ovu “vest”, i sam Reza ju je demantovao, a dostupan je i video sa engleskim titlom.

Takođe, vest je kao lažnu prepoznao i Teyit.org, vodeći fektčeking sajt iz Turske.

Lažnu vest su kao pravu preneli još i Kurir, Espreso, Krstarica, Admiral Bet Sport, Alo!, Srbin.info, Srbija danas, Pink.rs, Vesti.rs, Informer (ima čak i video), Republika.rs, Aktuelno.net, Vesti-online, GovoriSrbija, Dnevne.rs, EXBalkanVesti, ali i brojni regionalni portali i stranice na društvenim mrežama. Istini za volju, nakon pretencioznog naslova i potpuno neistinitog teksta, neki su se u poslednjem redu ogradili da bi trebalo ostati otvoren za interpretacije.

Lazar Čovs, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (6. jun 2023): Portal Espreso ispravio je netačne navode; Portal Kurira ispravio je netačne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA

Slični članci