Srbija je najmoćnija zemlja u regionu, a najgore rangirana na listi


Veliki broj domaćih medija preneo je da se Srbija po istraživanju „Ju-Es njuz end vorld riporta” (US News and World report) našla na 44. mestu liste 80 najmoćnijih država sveta i da je po tom merilu najbolje rangirana u regionu.

Ono što su skoro svi mediji u svojim izveštajima namerno ili slučajno prećutali jeste da ocena „moći“ čini nešto manje od 8% ukupne ocene za rangiranje „najboljih država sveta“, po kojoj Srbija deli poslednje mesto sa Libanom.

U ocenu ukupne moći države ulazi (političko) vođstvo, politički i ekonomski uticaj, snaga savezništava sa drugim državama i jačina vojske, na skali od 0 do 10 (Sjedinjene Američke Države, na primer, imaju ocenu 10,0 na skali moći).

Srbija se rangira loše po prva četiri merila (ocene između 0,2 i 0,3), a prosek joj „vadi“ jačina vojske koja je ocenjena sa 2,1.

Naša država se po preostalih osam kriterijuma za ocenjivanje „najbolje države na svetu“ kotira znatno lošije. Ukupan skor u najvećoj meri čine preduzetništvo (skoro 18% celokupne ocene), kvalitet života (oko 16%) i kategorija citizenship, koja zapravo ocenjuje stanje vladavine prava i nosi približno 16% ocene.

Po ova tri merila Srbija se kotira lošije, te se po stavci preduzetništva nalazi na 56. mestu, po kvalitetu života se kotira bolje samo od Ukrajine, Jordana i Libana, dok se po vladavini prava nalazi na 57. poziciji.

Sa takvim ocenama, Srbija je zauzela 72. mesto sa ukupnim skorom 0,0, a isto toliko je ukupno imao i poslednje rangirani Liban. Od njih su bolje ocene imale i Slovenija i Hrvatska, koje su jedine dve zemlje iz regiona koje su uvrštene u listu.

Portal N1 preneo je izveštaj agencije FoNet, gde se tačno navodi da je Srbija 72. „najbolja“ država, ali je napravljena greška u tome što se u tekstu navodi da je rangirano 80 država. U prošlogodišnju listu je bilo uvršteno 80 država (što bi moglo da se protumači kao da je Srbija sa svojim 72. mestom napredovala za čak osam pozicija), dok je u rangiranju za 2020. godinu učestvovalo njih 73, pa je Srbija ipak podelila poslednje mesto sa „najgorom“.

Na listu „najboljih država na svetu“ uvrštavaju se države koje ispunjavaju četiri kriterijuma: top 100 zemalja po bruto domaćem proizvodu u 2017. godini, top 100 zemalja po prilivu stranih direktnih investicija tokom 2017. godine, top 100 zemalja po prihodima od međunarodnog turizma u 2017. godini, kao i prvih 150 država po indeksu humanog razvoja (HDI).

Države koje ne ispune sva četiri kriterijuma se ne rangiraju, pa je izdanje liste za ovu godinu bilo manje za sedam učesnica, što su takođe u svojim vestima prevideli svi mediji.

Studiju i model koji se koristi za ocenjivanje i rangiranje zemalja razvili su konsultantska kuća BAV grupa i Varton škola Univerziteta u Pensilvaniji, u konsultaciji sa „Ju-Es njuz end vorld report“. Bazira se na anketi koja je sprovedena na više od 20 hiljada ispitanika.

Izveštaje u kome je propuštena prilika da se izvesti o poziciji Srbije na listi „najboljih država na svetu“ objavili su B92, Vesti-online, Informer, Republika.rs, Srbija danas, Sputnjik, Krstarica, Espreso, Danas, portal 013info.rs, Blic, Telegraf, Kurir, Mondo, RTV, Večernje novosti, RTS i Tanjug.

 

Mateja Agatonović, FakeNews Tragač

 

Naknadne napomene: Portal Mondo ispravio je netačne navode (1. jun 2023); Portal Espreso ispravio je netačne navode (1. jun 2023); Portal Kurira ispravio je netačne navode (15. jun 2023).

 

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA