Rat i mi(r): Hronika propalih sukoba


Tokom prvih 40 dana 2020. godine mediji u Srbiji najavili su nekoliko ratova i sukoba različitih razmera, od lokalnog do globalnog nivoa. Time se nastavlja tipična tabloidna retorika, koju je Tragač detaljno istraživao tokom 2016/7. godine, kada su Srpski telegraf i Informer u periodu od godinu dana najavili ukupno 265 najava ratova i sukoba.

Sudeći prema proročanstvu svetogorskog proroka Jefrema Arizonskog, na koje su se pozvali Informer i drugi mediji, danas bi trebalo da počne Treći svetski rat. Naime, prorok je navodno uspeo da predvidi da će umreti pre kraja 2019, a drugi deo njegovog proročanstva odnosi se na rat koji će početi dva meseca nakon njegove smrti. „Prema rečima ovog monaha, u vreme njegove smrti Aton će biti pred raskolom, a dva meseca kasnije počeće rat kakav svet još nije video!“, naveo je Informer.

U svom božićnom dvobroju (6/7. januar) dnevni list Alo je, uz poruku „Mir Božiji“ na naslovnoj strani objavio i to da „Tači šalje Milu ROSU da tuku Srbe na Badnji dan“. U samom tekstu navodi se da je Hašim Tači ponudio Milu Đukanoviću „250 pripadnika zloglasne prištinske jedinice, kao ispomoć crnogorskoj policiji u slučaju nemira na Badnji dan i Božić“. Ovo izdanje dnevnika „Alo“ još nije stiglo ni do trafika, a već je objavljen demanti vesti putem Tviter naloga Vlade Crne Gore: „Saopštavamo da je riječ o apsolutno neutemeljenim tvrdnjama, kojima je ovaj medij ovih dana sklon. Nadležne crnogorske službe uobičajeno obavljaju sve zakonom propisane dužnosti na osiguranju bezbjednosti i sigurnosti države i građana“. Sa ove vremenske distance jasno je da se tvrdnje lista „Alo“ ni na koji način nisu obistinile.

Početkom januara portal Srbija javlja objavio je vest pod naslovom „Sulud potez: Erdogan objavio rat Rusiji!“. Odakle ovom portalu informacija koju nije dobio nijedan drugi medij? Reč je o potpuno manipulativnoj interpretaciji vesti sa Tanjuga, o odluci Turske da pruži vojnu pomoć Libiji, u šta je „Srbija javlja“ učitala nepostojeću najavu rata Rusije i Turske.

Četvrtog februara Informer je na naslovnoj strani objavio vest „Ludilo u Prištini: Kurti se sprema za rat“, što je na narednoj dvolisnici dopunjeno aluzijom „Majmun je ušao u tenak“ i navodom da se „novoizabrani predsednik vlade lažne države Kosovo otvoreno sprema za rat sa Srbima i Srbijom“. Budući da se Informer u ovom tumačenju pozvao isključivo na Kurtijev inauguracioni govor, proverili smo taj govor u celosti i utvrdili da se u njemu ni na koji način ne najavljuje rat, ni sa Srbima i Srbijom, niti sa bilo kojom drugom zemljom.

FakeNews Tragač

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA