Izgubljeni u prevodu: Švedska ne ukida PCR testove

Veliki broj portala iz Srbije preneo je, vodeći se tekstom sa sajta Agencije za javno zdravlje Švedske, da je ta zemlja prestala da koristi PCR testove za detektovanje virusa korona. Iz Agencije za Tragač kažu da je u pitanju „lažna vest”, pošto Švedska nije suspendovala upotrebu ove vrste testiranja, već proširila mogućnosti upotrebe drugih testova za otkrivanje kovid-19.

Portali Sputnik, Alo, Informer, Republika, Srbin.info, Pcnen, Nova srpska politička misao, In4s, Vaseljenska, News front, Srpska dijaspora i Webtribune već u naslovima, a zatim i u smim tekstovima obaveštavaju da je u Švedskoj obustavljena upotreba PCR testova. Kao izvor ove vesti navodi se tekst sa sajta Agencije za javno zdravlje Švedske u kom piše da „PCR tehnologija ne može da napravi razliku između virusa koji mogu da zaraze ćelije i virusa koje je imuni sistem neutralisao”, te da se ovi „testovi ne mogu koristiti za utvrđivanje da li je neko zarazan ili ne”. U daljem tekstu se navode preporučeni kriterijumi za procenu odsustva infekcije, koji predstavljaju samo smernice, što je navedeno i u naslovu teksta Agencije.

Agencija za javno zdravlje: Ovo je lažna vest

Pošto se ni u pomenutom tekstu, ali ni u drugim delovima sajta ne može pronaći informacija da je Švedska suspendovala PCR testiranja, kontaktirali smo sa službenicom za štampu Agencije za javno zdravlje Švedske Sabinom Bosi (Sabina Bossi), koja kaže da takvo tumačenje smernica predstavlja lažnu vest”. „Švedska ne suspenduje upotrebu PCR testova. Agencija za javno zdravlje Švedske je samo proširila mogućnost upotrebe drugih testova za otkrivanje kovid-19 kao dopune PCR-u”, kaže Bosi za FakeNews Tragač.

U svom odgovoru Bosi je priložila i internet-vezu ka još jednom tekstu sa sajta Agencije, koji je predstavila kao dokaz da se na PCR tehnologiju u Švedskoj i dalje računa: „Ispitivanje antigena se može koristiti kao dopuna PCR testiranju kada postoji potreba za povećanim kapacitetom testiranja ili brzim testiranjem, ali ne zamenjuje PCR testiranje velikih razmera”, stoji na sajtu Agencije za javno zdravlje Švedske. Pored toga, Švedska i dalje zahteva negativni test pri ulasku u državu, a na spisku onih koje priznaju nalaze se i PCR testovi.

Srbin.info je ovu temu iskoristio da naglasi da „jedna od najrazvijenih zemalja Švedska uspešno odoleva korona diktaturi proteklih godinu dana, a sada je prva rešila da ukine PCR testove koji su u Srbiji ’amin’”, dok portal Webtribun ovu vest naziva „zastrašujućim preokretom”.

Ugrađeni čipovi, ukinuta nega

S obzirom na to da je Švedska imala drugačiji pristup u borbi protiv širenja virusa korona u odnosu na druge države Evrope i sveta, u domaćim medijima se neretko moglo čitati o upravljanju krizom u toj državi. Tragač je od početka pandemije već dekonstruisao neke informacije o Švedskoj, te je tako došao do zaključka da nema masovnog čipovanja zbog virusa korona i da Švedska nije ukinula intenzivnu negu starijima od 80 godina.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Naknadna napomena (24. maj): Vest su preneli i Newsflash, Srbijadanas.net, Boka news.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA