Novembar ’21 unatrag: Još jednom obeležen lažni Svetski dan čistog vazduha


U novom mesečnom pregledu štampe i portala donosimo pet upečatljivih primera manipulativnih vesti i neostvarenih najava. Ukoliko i sami sumnjate u vest koju ste pročitali, možete je prijaviti ovde.

Svetski dan koji to nije

Više medija (1, 2, 3, 4, 5) je i ovog 3. novembra izveštavalo o navodnom Svetskom danu čistog vazduha, a JP „Srbijašume“, kao i Studentski centar „Beograd“ organizovali su akcije pošumljavanja povodom ovog dana. Iako sadnja drveća nije loša praksa bilo kog dana u godini, uključujući i 3. novembar, valja ukazati na to da ovaj dan nijedna relevantna međunarodna institucija ne prepoznaje kao „Svetski dan čistog vazduha“. O ovome je FN Tragač pisao još prošle godine, a Ministarstvo zaštite životne sredine tada je ostalo nemo na naš upit koji se tiče kriterujema za odabir 3. novembra kao navodnog Svetskog dana čistog vazduha. Inače, Ujedinjene nacije od 2020. obeležavaju „Internacionalni dan čistog vazduha za plavo nebo“ 7. septembra.

Bez novih nemira

Nekoliko domaćih internet portala (1, 2, 3, 4), kao i štampana izdanja listova Kurir i Alo (28. oktobar), krajem oktobra najavili su da je „Kurti spremio novo krvoproliće“ koje će se navodno odigrati 6. novembra. Tog datuma su, prema najavi ovih medija, kosovske bezbednosne snage planirale da preuzmu trafo-stanicu Valač. Ovoj najavi kumovali su, između ostalih, lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj i predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, a dan pre u medijima zakazanog navodnog napada o tome je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ipak, do novih nemira na severu Kosova i Metohije nije došlo: ni 6. novembra, a ni do kraja meseca.

Ponovo grafen oksid

Nekoliko opskurnih internet portala iz Srbije (1, 2, 3) sredinom novembra ponovo je u javnost plasiralo priču o tome da vakcine protiv novog korona virusa u sebi sadrže grafen oksid, koji im daje „magnetičke karakteristike“. O tome da u vakcinama nema grafen oksida, kao i da on ne može izazvati magnetsko svojstvo vakcinisanih ljudi pisali su u nekoliko navrata domaći i regionalni portali za utvrđivanje činjenica (1, 2, 3). Takođe, iz dostupnih listi sastojaka vakcina koje se koriste kod nas – Sinofarm, Fajzer-Biontek, AastraZeneka, Moderna i Sputnik V – vidi se da u pomenutim vakcinama nema grafen oksida.

Slobodne interpretacije I

Portal Vaseljenska sredinom novembra objavio je vest pod naslovom „Studija pokazala: mladi će pre umreti od nuspojava vakcine nego od kovida!“, pozivajući se na nedavno objavljenu britansku studiju. Ipak, u rezultatima istraživanja i pratećoj diskusiji nigde se eksplicitno ne navodi da su nuspojave vakcinacije po mlade rizičnije nego posledice kovida 19. Iako je pomenutom studijom zaista utvrđeno da je rizik od težeg oblika bolesti ili smrti od kovida 19 za decu prilično mali, treba istaći i da je istraživanje sprovedeno u periodu od marta 2020. godine do februara 2021. godine. Dakle, studijom nije obuhvaćeno proteklih 9 meseci pandemije, tokom kojih je otkriveno više novih varijanti virusa.

Slobodne interpretacije II

Pojedini domaći mediji (1, 2, 3) pre oko dve nedelje preneli su rezultate nove studije koja se tiče delotvornosti mera poput nošenja maski i pranja ruku u borbi protiv širenja novog korona virusa. Srpski mediji su izvestili da „nošenje maski smanjuje stopu obolevanja od kovida za 53 odsto“, što su učinili i neki od najvećih svetskih medija. Ipak, studija o kojoj se u vestima govori pokazala je kako je nošenje maski „povezano sa“ smanjenjem rizika od Kovida 19, a ne da „smanjuje stopu obolevanja“ od te bolesti, piše britanski portal za proveru činjenica FullFact. Takođe, u studiji se navodi da je zbog ograničenja u istraživanju teško doneti precizan zaključak o uzročno-posledičnim vezama. Nakon analize portala FullFact svoje vesti promenili su Gardijan, Tajms i Metro, koji su – poput portala iz Srbije – nekorektno protumačili novu britansku studiju.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA