Januar ’22 unatrag: Tesline vežbe za mozak i odlaganje trećeg svetskog rata


U prvom mesečnom osvrtu na 2022. donosimo pet upečatljivih primera manipulativnih vesti i neostvarenih najava za januar. Ukoliko i sami sumnjate u vest koju ste pročitali, možete je prijaviti ovde.

Ništa od „krvavog Božića“

Srpski telegraf je krajem decembra na svojoj naslovnoj strani najavio je da „Kurti Srbima sprema krvavi Božić“ i u tekstu koji prati naslov naveo da „vlasti u Prištini razrađuju nasilnu akciju upada na sever Kosova i Metohije i zauzimanja trafostanice Valač i akomulacije Gazivode“. Ipak, prema sajtu Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije tokom Božićnih praznika nije zabeležen nijedan napad na Srbe na severu Kosova. Kancelarija za KiM izvestila je o pretresanju srpskih kuća na Badnji dan u enklavi Štrpce na jugu Kosova i Metohije, ali do zauzimanja trafostanice Valač i „krvavog Božića“ na severu Kosova nije došlo. Inače, Kancelarija za KiM beleži sve etnički motivisane incidente u kojima su ugroženi Srbi na Kosovu i Metohiji i tokom prošle godine zabeležila je čak 128 incidenata.

Ništa od „trećeg svetskog rata“

Portal Alo je u junu 2020. godine svojim čitaocima objasnio „zašto će sledeće godine početi Treći svetski rat“. „Naime, 1939. izbio je veliki šumski požar u Australiji, sledeće godine su otkazane Olimpijske igre u Japanu, a 1941. Japan napada Perl Harbor i rat postaje svetski”, naveo je Alo uz komentar da smo „svi nagrabusili ako se istorija ponavlja” pošto su 2019. godine Australiju pogodili katastrofalni požari, dok su 2020. godine otkazane Olimpijke igre u Japanu. Ipak, do nekog novog napada na Perl Harbor nije došlo, pa tako ni do Trećeg svetskog rata koji, na sreću, i dalje izbija samo u tabloidima.

Medicinsko izuzeće

Fejsbuk stranica „Српска ЧАСТ + Srpska CAST” objavila je na Badnji dan video sa jedne od konferencija za štampu Novaka Đokovića uz opis u kom se sugeriše da od 27 igrača koji su od turnira Australijen open (AO) tražili medicinsko izuzeće samo Novak neće igrati. Međutim, nekoliko dana ranije, direktor AO Kreg Tajli objasno je da je „26 igrača ili pomoćnog osoblja podnelo  anonimne prijave za medicinsko izuzeće”, te da je ono odobreno samo „šačici” i da se procenjuje da je svako peto medicinsko izuzeće odobreno. Takođe, samo dan nakon što je Srpska čast plasirala ovu neutemeljenu tvrdnju, u medijima je obznanjeno da će i jedna češka teniserka biti deportovana zbog problema s kojima se susreo i Novak.

Unuk / unuk“ Bogoljuba Karića

Više medija (1, 2, 3, 4, 5, 6) nedavno je prenelo kako je N. R, navodno unuk Bogoljuba Karića, izbo čoveka zbog parking mesta. Međutim, Bogoljub Karić je istog dana demantovao ovu vest i naveo kako su njegovi unuci i dalje maloletni. Mediji su dalje nastavili da spekulišu kako je N. R. u stvari izvesni Novak Radenović, sin bratanice Bogoljuba Karića, Jefimije Karić.

Plagijat i dezinformacija u Srpskom telegrafu

Dnevni list Srpski telegraf sredinom januara objavio je tekst pod naslovom Trenirajte mozak kao Nikola Tesla” u kom predstavlja neke od korisnih navika našeg proslavljenog naučnika. Tekst Srpskog telegrafa gotovo je istovetan tekstu koji je prošle godine objavio zagrebački portal regionalne televizije N1 pod naslovom Tri načina treniranja mozga koje je koristio i Nikola Tesla”. Članak koji govori o istovetnim navikama Nikole Tesle pojavio se i na sajtu Lifehacker pre gotovo 9 godina. Jedina dva elementa članka Srpskog telegrafa koji se razlikuju u odnosu na tekst N1 jesu uvod i poslednji pasus koji govori o tome da Nole sledi Tesline ideje”. Ipak, Teslin citat o bolestima i lečenju iz poslednjeg pasusa teksta Srpskog telegrafa FN Tragač je novembra prošle godine označio kao neautentičan, što nam je potvrđeno i u Muzeju Nikole Tesle.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA