Nije viteški #4: Društvene mreže


Redakcija FakeNews Tragača u devet nastavaka objavljuje analizu izjava koje su Branimir Nestorović i Saša Borojević izneli na konferenciji za štampu u decembru 2021, predstavljajući Udruženje za zaštitu dece „Vitezovi reda zmaja“. U prva tri nastavka pisali smo o Borojevićevim navodima koji se tiču suicida, dečijih prava i promene pola. Narednih dana slede tekstovi o osobama sa invaliditetom, sistemu amber alert, seksualnom obrazovanju, pedofiliji i incestu.

 

Društvene mreže

Kao što je uočeno i u prethodnim primerima, Saša Borojević ukazuje na istinske društvene probleme i kontroverzna pitanja, ali svoje stavove potkrepljuje netačnim ili pogrešno interpretiranim podacima. Povod za ovu analizu predstavljala je sledeća Borojevićeva izjava sa pomenute konferencije:

Tražimo da se ukine mogućnost pristupa društvenim mrežama koje su postale otrov za njih.

Tražimo da svi oni oni koji su na društvenim mrežama aktuelni i imaju više od 50.000 pratilaca se podvedu pod REM i da REM brine o onome što oni objavljuju. Imali smo situaciju da jedan od jutjubera ima milion pratilaca. On ima više pratilaca koji gledaju njegov kanal nego što zajedno ima Nacionalna geografija, Histori i još tri kanala televizijska. Pa jel to normalno?

Jutjub kanal Nacionalne geografije ima 19,4 miliona pratilaca, najgledanija objava na ovom kanalu ima 91 milion pregleda, a objave iz ove godine između 30 i 200 hiljada pregleda. Jutjub kanal Histori ima 9,45 miliona pratilaca, a najgledanija objava na ovom kanalu ima 30 miliona pregleda. Ukupno, ova dva kanala imaju 28,85 miliona pratilaca, što je 28,85 puta više od jujtjubera kojeg Borojević pominje.

Kada je reč o ukidanju pristupa i unapređenju regulatornog okvira, mladima je zaista potrebno obezbediti bolju zaštitu u onlajn prostoru. Naša država se odlučila da deluje preventivno, a ne represivno, promovišući i uvodeći programe digitalnog opismenjavanja [1, 2]. Podsećamo, roditelji mogu na brojne načine da prate aktivnost svoje dece na internetu.

Jutjub (kao i druge platforme za društveno umrežavanje i deljenje sadržaja) ima definisanu politiku za zaštitu dece. Svim kreatorima sadržaja koji u roku od 90 dana imaju tri osnovane prijave kršenja pravila Jutjub može ukinuti kanal. Prijave ne moraju da stižu od zvaničnih institucija i organa, već neprimerene sadržaje Jutjubu mogu prijaviti i roditelji. Ovaj sistem kontrole nesumnjivo ima i velike propuste, što pokazuje i istraživanje Novosadske novinarske škole koje je uključilo i studiju slučaja posvećenu Jutjub dramama (str. 25).

Iako je neophodno razvijati prakse kojima će se uspešnije suzbijati nasilnički sadržaji i govor mržnje na Jutjubu, upitno je koliko bi izneti predlog „Vitezova reda zmaja“ bio funkcionalan. Sporni sadržaji često se objavljuju i na Jutjub kanalima koji imaju daleko manje od 50.000 pratilaca, a nizak broj pratilaca ne mora biti prepreka tome da video usled različitih faktora postane viralan ili uticajan. Vlade država, tj. državne institucije mogu da cenzurišu Jutjub – od trajne ili privremene blokade ovog sajta (Kina, Pakistan, Brazil) do cenzurisanja konkretnih sadržaja. Češće se dešava ovo drugo, ali uglavnom u vezi sa istaknutim spornim slučajevima, a ne kao posledica sistematskog monitoringa.

Sagledavajući sitaciju može se zaključiti da se u ovoj oblasti država postavila baš kako Nestorović kaže da je njihov cilj u svom izlaganju s početka konferencije – „vratila vaspitanje dece u ruke onih kojima je to posao, a to su roditelji i vaspitači i nastavnici. Znači, država ne treba da se petlja u te takve stvari“.

Jelena Jovović, FakeNews Tragač

Sutra: Nije viteški #5: Osobe sa invaliditetom

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA