Nestašice u Evropi: puni rafovi arhivskih fotografija


Ovog meseca jedna od najčešćih tema srpskih tabloida bile su navodne nestašice osnovnih namernica u zemljama Evropske unije. Pored napisa poput „pucali sami u sebe – opšti haos u Evropi zbog sankcija Ruskoj Federaciji“ obično bi se našao i tekst pod naslovom „U Srbiji puni rafovi, svega ima dovoljno“.

Da su u Evropi rafovi prazni, a da gorivo čuva policija, tabloidi su pokušali da svojim čitaocima dočaraju fotografijama iz više država Evrope. Ipak, ove fotografije neretko su bile neaktuelne ili im je pripisana pogršna lokacija. O ovome je FN Tragač sredinom meseca već pisao, ali su mediji u istom maniru nastavili sa izveštavanjem o ovoj temi.

Iako je invazija Rusije na Ukrajinu zaista poremetila tržište energenata i dobara, a cene hrane zaista rastu, sa potencijalnim nestašicama koje bi dovele do masovne gladi najpre bi se susrele zemlje severne Afrike, Azije i Bliskog istoka, upozorili su iz Agencije za hranu Ujedinjenih nacija. Što se tiče situacije u Evropi, mediji izveštavaju o takozvanoj „paničnoj kupovini“ nalik onoj s početka pandemije virusa korona. Upravo iz tog perioda potiče većina fotografija kojim se domaći tabloidi služe kako bi ilustrovali „nestašice“ zbog rata u Ukrajini.

 

Italija

Neodgovarajuće ilustracije nestašica hrane u Evropi najčešće su se pojavljivale pri izveštavanju o situaciji u Italiji. I dok Italijanska televizija RAI izveštava da u toj zemlji „neće biti praznih rafova“, Informer u svom štampanom izdanju (14. 3.) navodi da je „EU u haosu zbog svojih sankcija“ i to ilustruje fotografijom praznih polica na koju je dodat tekst „ITALIJA – nestašica brašna i šećera u Napulju“. Ipak, ova fotografija nije nastala u Napulju, već u Milanu, i to pre dve godine, na početku pandemije virusa korona.

Nešto umerenije bile su Večernje novosti koje su 22. marta objavile da „panična kupovina i poskupljenja pogađaju Evropu“, dok su „kod nas police pune“. Međutim, fotografija praznih rafova pod kojom stoji opis „RAZGRABLJENO – rafovi u jednoj od italijanskih prodavnica“ nije posledica trenutnih poskupljenja i inflacije cena. Ona jeste nastala u Italiji, u mestu Rozano blizu Milana, ali pre više od dve godine – opet na početku pandemije virusa korona. Snimio ju je fotograf agencije Asošijejted pres Antonio Kalani i ona je dostupna na sajtu AP-a.

Još jedna neaktuelna fotografija iz Italije pojavila se prošlog četvrtka u štampanom izdanju Informera. Ona bi trebalo da ilustruje „nestašicu brašna“ zbog „opšteg haosa u Evropi“ prouzrokovanog ratom u Ukrajini. Ipak, radi se o još jednoj fotografiji s početka pandemije koja se u italijanskim medijima (1, 2, 3) već, pre oko dve godine, pojavila kao ilustracija tadašnje „panične kupovine“.

 

Nemačka

U istom štampanom izdanju Informera objavljena je i fotografija iz Nemačke na kojoj se vidi nekoliko policajaca koji stoje na jednoj benzinskoj stanici. „NEMAČKA – policija čuva pumpe od kradljivaca goriva“, objavio je Informer u opisu. Ipak, radi se o fotografiji nastaloj nakon pljačke pumpe koja se dogodila jula prošle godine i o kojoj su nemački mediji tada izvestili (1, 2), a ne o čuvanju pumpi od kradljivaca goriva.

 

Holandija?

„HOLANDIJA – nestašica šećera“ objavio je Informer u četvrtak u opisu fotografije na kojoj se vidi starija žena koja gleda u – kako će se ispostaviti – preostale kartone mleka. Iako je ova fotografija aktuelna, ona ne ilustruje „nestašice šećera“ u Holandiji. Na njoj se vidi unutrašnjost supermarketa u Madridu gde, zbog porasta cena goriva, već više dana protestuju vozači kamiona, što dovodi do poremećenog snabdevanja namirnicama u pojedinim lancima supermarketa. Fotografiju je snimio fotograf francuske novinske agencije AFP Oskar del Pozo i ona se može pronaći u bazi fotografija ove agencije.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA