Dezinformacije o Rusiji pre rata u Ukrajini


Dvadesetog februara 2022. godine, dok je svet još gajio nade da do rata u Ukrajini neće doći, najčitaniji srpski dnevni list je svoje čitaoce obavestio da je „Ukrajina napala Rusiju“. Prema istraživanju javnog mnjenja sprovedenom nedugo zatim, samo 3,5% građana Srbije smatra da je za rat u Ukrajini odgovorna Rusija, a više od 60% veruje da su za to odgovorni SAD i NATO. Većina građana Srbije je sada i po prvi put protiv ulaska svoje zemlje u Evropsku uniju. A da ovaj proruski/antizapadni sentiment ne vlada samo na papiru pokazali su i nedavno održani izbori, na kojima su u parlament ušle samo dve proevropske liste, od kojih je jedna vodila prilično centrističku, pa čak i desno usmerenu kampanju.

Naravno, ovo (u kontekstu spoljnopolitičke orijentacije) „pomeranje Srbije udesno“ svakako nije posledica rata u Ukrajini. Proruski sentiment zastupljen je među građanima Srbije već godinama – 92% ispitanika u istraživanju javnog mnjenja iz 2017. godine smatralo je da Srbija treba da ima bliske odnose sa Rusijom, a 83% građana iz istraživanja iz 2021. godine misli da je Rusija prijatelj Srbije. Štaviše, popularnost Rusije u Srbiji, a naročito njenog predsednika Vladimira Putina, tolika je da su se pojedini mediji zapitali da li bi Putin pobedio Aleksandra Vučića na izborima u Srbiji.

Analizirali smo najčešće narative o Rusiji prisutne u lažnim vestima objavljenim u godinama pre početka ruske invazije na Ukrajinu. U korpus istraživanja ušle su sve analize iz arhive FakeNews Tragača objavljene od početka rada ovog portala (decembar 2017) do kraja 2021. godine u kojima su akteri bili Rusi ili Rusija.

Publikaciju možete preuzeti ovde.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA