Magija narativnih trikova: od hladnog čitanja do Forerovog efekta


Otkako postoje kultovi i religije postoje i pojedinci koji tvrde da imaju magične i natprirodne sposobnosti – magovi, čarobnjaci, vidovnjaci, gatare i slični. Oni se nude da uz pomoć svojih magičnih sposobnosti reše određeni problem koji čovek ima. Vračare i vidovnjaci nisu vezani striktno samo za jednu kulturu ili geografsko područje, već postoje u svim poznatim kulturama i deluju od samih početaka civilizacije. Srbija i susedne zemlje takođe nisu isključene iz ovog globalnog fenomena. U srpskom narodnom verovanju česte su pojave natprirodnih sila i bića kao što su veštice, vile i vampiri, o kojima piše i reformator srpskog jezika Vuk Karadžić u knjizi Život i običaji naroda srpskoga u odeljku pod nazivom Vjerovanje u stvari kojijeh nema.

Zakon o javnom redu i miru zabranjuje uznemiravanje građana, vračanjem, proricanjem ili sličnim obmanjivanjem i predviđa novčanu kaznu ili društveno koristan rad. To je jedan od razloga zašto su vidovnjaci svoje delovanje prebacili na internet, gde često nude skidanje magije na daljinu a primaju uplate preko servisa za plaćanje kao što je PayPal.

U ovoj publikaciji su uz pomoć analize diskursa identifikovane i objašnjene diskursne strategije u tekstovima o vidovnjacima na veb-sajtu www.svet-vidovitih.com. Analizirano je ukupno 35 tekstova podeljenih u dve kategorije – 20 tekstova o magiji i 15 tekstova o vidovnjacima. Predanalizom je uočeno da tekstovi o magiji imaju kvaziinformativan karakter, dok su tekstovi o vidovnjacima zapravo oglasi u kojima vidovnjaci nude svoje usluge. Celokupna analiza je kvalitativnog tipa, pri čemu je posebna pažnja usmerena na analizu semantičke vrednosti određenih grupa reči i pseudonaučnih narativa. Takođe, analizom je obuhvaćena i upotreba pasiva, modalnosti i neodređenih zamenica koji mogu imati uticaja na formiranje mišljenja kod čitaoca.

Publikaciju možete preuzeti ovde.

Danilo Kovačević
Fake News Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA