Ne, dvanaestogodišnjaci u Holandiji ne mogu zatražiti eutanaziju bez pristanka roditelja


U Beogradu se krajem oktobra održao 47. edukativni simpozijum Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije, a jedna od učesnica bila je i predsednica pokreta Živim za Srbiju dr Jovana Stojković, specijalistkinja psihijatrije poznata po širenju antivakcinalnih i antinaučnih stavova. Njena reakcija na predavanje profesorke Pravnog fakulteta Univerziteta Union Violete Beširević o eutanaziji privukla je dosta pažnje na Tviteru, a osim negativnih komentara na račun predavačice, Jovana Stojković tom prilikom je prenela i još jednu dezinformaciju.

Naime, Stojković u svom tvitu između ostalog navodi da je „zabrinjavajuća činjenica“ to što je profesorica Beširević rekla kako „u Holandiji deca starija od 12 godina mogu zatražiti eutanaziju bez pristanka roditelja“. Međutim, dr Beširević je FN Tragaču potvrdila da nije iznela ovu tvrdnju, koja je ujedno i netačna.

„Na tom skupu rekla sam ono sto piše u holandskom zakonu, a to je da deca starija od 12 godina mogu da traže eutanaziju ali da je pristanak roditelja ili staratelja obavezan dok ne napune 16 godina“, objašnjava za FN Tragač dr Beširević.

 

Eutanazija u Holandiji

I zaista, na sajtu Vlade Holandije mogu se pronaći informacije o kojima Beširević govori, dok „zabrinjavajuće činjenice“ koju joj je pripisala dr Jovana Stojković nigde nema. „Maloletnici mogu sami da zatraže eutanaziju od 12. godine, iako je saglasnost roditelja ili staratelja obavezna do navršene 16. godine. Šesnaestogodišnjacima u principu nije potrebna saglasnost roditelja, ali roditelji moraju biti uključeni u proces donošenja odluka“, jasno se navodi na sajtu holandske vlade.

U toj državi dozvoljena su dva vida prekida života usled nepodnošljive patnje pacijenta. Eutanazija, odnosno slučaj u kom lekar pacijentu daje odgovarajuću dozu smrtonosne supstance, i potpomognuto samoubistvo, kada lekar pacijentu omogućava da sam sebi dā smrtonosnu dozu odgovarajuće supstance.

„Svaki slučaj eutanazije i potpomognutog samoubistva mora se prijaviti jednom od pet Regionalnih odbora za reviziju eutanazije (RTE). Komisija će proceniti da li je lekar posvetio dužnu pažnju pacijentu. Ako lekar to ne učini, može biti krivično gonjen. Kazne se razlikuju, ali mogu biti i do 12 godina zatvora za eutanaziju i do tri godine za potpomognuto samoubistvo“, navodi se na sajtu Vlade Holandije.

 

14 prijava od 2002. do 2018.

Na sajtu Regionalnih komiteta za reviziju eutanazije mogu se pronaći sve odluke o eutanaziji i potpomognutom samoubistvu, a ova institucija takođe pruža uvid u statistiku o tim slučajevima. U odeljku na sajtu koji je posvećen maloletnicima navodi se da su slučajevi eutanazije maloletnika od 12 do 18 godina retkost.

„U periodu 2002. godine do 2018. godine, Regionalni odbori za reviziju eutanazije su primili 14 takvih prijava. U svakom od tih slučajeva, porodica pacijenta je razumela i poštovala zahtev za eutanaziju“, stoji na sajtu RTE.

Prema poslednjem dostupnom izveštaju iz 2019, te godine „RTE nije pregledao nijednu prijavu za eutanaziju koja uključuje maloletnika između 12 i 17 godina“.

FakeNews Tragač je u okviru analize naučne produkcije „korona influensera“ napravio pregled postignuća Jovane Stojković. Čitavu analizu možete pogledati ovde.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA