Katarske fatamorgane: Ronaldo nestao s terena, a teren s mape


Ostale su samo dve utakmice do kraja ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u fudbalu – finalna između Argentine i Francuske i ona za treće mesto, u kojoj se susreću Hrvatska i Maroko. Tragač je u više navrata tokom Mundijala pisao o lažnim i manipulativnim informacijama koje su cirkulisale na portalima i društvenim mrežama (1, 2, 3, 4, 5). U ovom tekstu ćemo se dotaći pogrešnih vesti u kojima se tvrdi da je stadion „974” srušen, kao i da se Kristijano Ronaldo nije pozdravio sa navijačima prilikom izlaska sa terena u utakmici protiv Švajcarske.

 

Stadion 974 nije srušen

Portal Nova piše da je stadion „974”, koji je napravljen za Arapski kup prošle godine i aktuelno Svetsko prvenstvo u Kataru, „već srušen”. Ovaj stadion jeste unikatan po tome što je napravljen s ciljem da može da se rasklopi i pošalje na neko drugo mesto, ali nije još srušen, niti su fotografije koje se nalaze u Tviter objavi iz teksta aktuelne, već datiraju iz perioda kada se stadion gradio. Obrnutnom pretragom fotografija na Guglu dolazi se do objava koje pokazuju da su pomenute fotografije stare više od dve godine.

Na stadionu „974” je odigrano sedam utakmica tokom Svetskog prvenstva, a poslednji susret bio je između Brazila i Južne Koreje 5. decembra. Ipak, ovo nije poslednji događaj na ovom stadionu, pošto je za danas najavljena internacionalna modno-kulturno-muzička priredba (1, 2).

Da će stadion još neko vreme biti vitalan pisao je i Misbar, koji je analizirao zastarele fotografije, lažno predstavljene kao aktuelne. Bi-Bi-Si prenosi reči portparola organizacionog komiteta iz Katara koji je rekao da će stadion biti korišćen za modne revije i koncerte u budućnosti, a precizan rok za potpunu demontažu, po tim navodima, još nije određen.

 

Napuštanje terena

Utakmicu u kojoj je fudbalska reprezentacija Portugala ubedljivo pobedila Švajcarsku rezultatom 6:1, portugalski igrač i jedan od najboljih fudbalera svih vremena Kristijano Ronaldo počeo je na klupi za rezerve. Bila je ovo prva utakmica tokom Svetskog prvenstva u Kataru u kojoj Ronaldo nije uvršten u startnu postavu, te je njegov izlazak sa terena na kraju utakmice senzacionalistički predstavljen u velikom broju domaćih medija (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9).

Tekstovi sadrže obmanjujući video-isečak s kraja utakmice, gde se stvarno vidi da Ronaldo sâm napušta teren, dok se ostali igrači pozdravljaju sa publikom. Ipak, video jednog od navijača s tribina, postavljen na Jutjub, pokazuje da Ronaldo po završetku utakmice nije odmah odjurio sa terena, već se pozdravio sa igračima Švajcarske i svojim saigračima. Ronaldo je nekoliko sekundi aplaudirao navijačima, a potom otišao sa terena.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA