Pet prijava čitalaca: DiaTea, Hemomax, Artrofix, BitcoinUp i Compratecno


Petoro čitalaca nedavno nam se požalilo na više različitih sajtova koji se bave manipulativnim oglašavanjem medicinskih preparata i usluga trgovine kriptovalutama. Gotovo svi linkovi koje su nam čitaoci priložili u ovom trenutku više ne funkcionišu, ali je iz njih moguće iščitati koji su proizvodi ili usluge manipulativno oglašavani. Neki od ovih oglasa već se nalaze u Tragačevom Registru prevarantskih sajtova, a u ovom tekstu napravićemo kratak pregled prijava naših čitalaca i još jednom skrenuti pažnju na manipulativne strategije kojim se koriste oglašivači na internetu.

(1) DiaTea za lečenje dijabetesa

Čitalac nas je zamolio da proverimo oglas za preparat DiaTea koji navodno pomaže u lečenju dijabetesa. Uz link ka oglasu koji više ne postoji priložio nam je i tekst sa portala televizije Hepi koji je, prema njegovim rečima, „skoro isti“. U tekstu Hepija, poznatog američkog televizijskog doktora Oza navodno su tužile tri najveće farmaceutske kompanije – Merck, GSK i Sanofi – zato što je svojim pratiocima preporučio „revolucionarni“ lek DiaTea koji im „značajno krade profit“. FN Tragač je pre više od godinu dana već pisao o ovom tekstu i utvrdio da doktor Oz nije tužen zbog revolucionarnog leka protiv dijabetesa. Ova, kao i mnoge druge obmanjujuće reklame za medicinske preparate, beskrupulozno se služi narativom o navodnoj „farmaceutskoj mafiji“ koja zarad profita pokušava da potisne „jeftine“ prirodne lekove. Osim Hepija, sporni tekst o preparatu DiaTea i dr Ozu objavila je i Politika.

(2) Easycash4u.xyz za rudarenje kriptovaluta

Dobili smo molbu da istražimo i sajt Easycash4u.xyz koji plasira obmanjujuće reklamne članke za platformu navodno namenjenu rudarenju kriptovaluta Bitcoin up. FN Tragač je već pisao i o ovoj, ali i o drugim sličnim prevarantskim platformama poput Bitcoin era, Bitcoin bank i Bitcoin code. Ove platforme istraživala je i Balkanska istraživačka mreža (BIRN) za koju je Vojislav Rodić, IT konsultant koji godinama izučava mehanizme internet prevara, rekao da ljude tera da uplate manji iznos novca računajući na njihovu pohlepu, površnost i brzopletost. Oglasi za obmanjivačke kriptoplatforme uglavnom se služe lažiranim intervjuima s poznatim ličnostima koje su se navodno obogatile preko njih. Na ovaj način zloupotrebljena su imena Novaka Đokovića, Željka Mitrovića, Aleksandra Vučića i drugih.

(3) Hemomax za spasavanje jetre

Jedan čitalac nam je skrenuo pažnju i na reklamu za navodno „jedini proizvod koji može da spase jetru od neizbežnih oštećenja“ Hemomax, na koju je naišao na jednom od domaćih portala. Iako je i ovog puta link koji nam je čitalac priložio u trenutku naše analize van funkcije, lako smo pronašli pomenutu reklamu pošto nam je čitalac skrenuo pažnju na to da su obmanjivači iskoristili vizuelni prikaz sajta američkog medija Si-En-En-a (CNN). Reklama se služi ustaljenom obmanjivačkom strategijom pozivanja na lažne medicinske autoritete, pa lakovernim potencijalnim kupcima Hemomax preporučuje navodni doktor Goran Filipčević, kog naravno nema u evidenciji lekara sa važećom licencom Lekarske komore Srbije.

(4) Artrofix za lečenje zglobova

Zamoljeni smo i da istražimo reklamu za gel Artrofix koji navodno pomaže u lečenju zglobova. Njega u jednom od oglasa reklamira takozvani nemački doktor Alfred Miler, koji je navodno u „iskrenom intervjuu za srpske medije“ objasnio kako „srpski pristup lečenju zglobova jednostavno nije odgovarajući“ i preporučio Artrofix. Postoji mnogo doktora pod imenom Alfred Miler (1, 2, 3 …), no nijedan na kog smo naišli nije „šef berlinskog reumatološkog i neurološkog centra“, koji i ne postoji. Fotografija kojom je navodni doktor ilustrovan potiče sa ruskog sajta koji se bavi prodajom fotografija modela za ilustraciju veb sajtova.

(5) Comparetecno.com za onlajn kupovinu

U poslednjoj prijavi koju analiziramo čitalac nam je skrenuo pažnju na sajt Comparetecno.com, bez dodatnih komentara. Radi se o sajtu koji plasira reklamne tekstove za razne proizvode i usluge, od skijanja u Francuskoj do različitih modela automobila. Sajt poseduje i vrlo jasan odeljak o odricanju od odgovornosti u kom se navodi da je „svaka radnja koju preduzmete usled informacija koje pronađete na ovoj veb stranici (compratecno.com) striktno na vašu odgovornost“. S obzirom na to da nam čitalac nije skrenuo pažnju na konkretan članak sa ovog sajta nismo se bavili utvrđivanjem činjenica u sadržajima Comparetecno.com. Pozivamo čitaoce da nam se jave ukoliko naiđu na bilo kakvu sumnjivu tvrdnju sa ovog sajta ili njegovih poddomena.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA