Maj ’23 unatrag: Minuti ćutanja i sati medijske buke


Srbija se i dalje oporavlja od nezapamćenih masakara počinjenih početkom maja, prvo u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, a potom i u selima u okolini Mladenovca i Smedereva. Kako to obično biva u kriznim situacijama, mediji su tih dana bili preplavljeni različitim (dez)informacijama o pomenutim događajima i nisu prezali ni od čega kako bi prvi objavili pojedinosti o zločinima. Zbog toga u osvrtu na prethodni mesec podsećamo upravo na te dezinformacije.

 

Dezinformacije o masakrima

FN Tragač je nekoliko dana nakon počinjenih zločina objavio analizu u kojoj sumira nekoliko do tada plasiranih dezinformacija o ubistvima u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“. Između ostalog, pisali smo o tome da su mnogi mediji već nekoliko sati nakon pucnjave u školi objavili kako je među ubijenima i nastavnica istorije. Nedugo potom usledio je demanti te informacije, koji pak nisu preneli svi mediji koji su prvobitno plasirali lažnu vest. Uz to, u istom tekstu pisali smo i o tome da televizija N1 nije pozvala da osumnjičenog puste na slobodu, kao i da Žarko Laušević nije napisao pesmu o masakru, kako su navodili pojedini mediji.

O dezinformacijama koje se tiču ubistava u školi pisao je i portal Raskrikavanje, skrećući pažnju na fotografiju za koju su domaći i strani mediji tvrdili da prikazuje dečaka koji je u svojoj školi ubio devetoro dece i školskog čuvara. Na slici se vidi mladić koji prstima pokazuje pištolj, ali nije reč o osumnjičenom dečaku iz Beograda. Raskrikavanje je utvrdilo da se na fotografiji zapravo nalazi Edvin Hotea, mladić iz Irske. Ovaj portal je u opširnoj analizi pisao i o nepoštovanju etičkih standarda u medijima koje je pratilo masakre.

Dezinformacije su se širile i o zločinu koji se desio u selima u okolini Mladenovca i Smedereva. Danas je zabeležio da su tabloidi i poslanik SNS i advokat Vladimir Đukanović neopravdano ceo slučaj povezali s neonacizmom, tumačeći natpis i ilustraciju na majici osumnjičenog mladića. Na majici se vidi deo mape Evrope koji uključuje Italiju, Francusku i Španiju, a ispisano je „generation 88 on tour“. Međutim, Đukanović je na majici video države u kojima su nekada vladali fašistički režimi – Nemačku (koje nema na mapi), Italiju i Španiju – i uz to podsetio da je broj 88 skraćenica za „Hajl Hitler“.

Kao po običaju, dezinformacije su se iz Srbije prelile i u zemlje regiona. Novinari portala Raskrinkavanje.ba primetili su da se Fejsbukom šire objave u kojima se pogrešno tvrdi da su dečak koji je počinio masakar u školi i njegov otac već osuđeni, kao i da mediji ubistva koja su se desila u okolini Mladenovca i Smedereva neopravdano povezuju sa delovanjem sekti. Takođe, ovaj portal je osporio tvrdnje da je maloletni počinilac masakra u školi unuk Nenada Kecmanovića, univerzitetskog profesora i nekadašnjeg člana Predsedništva BiH. Na društvenim mrežama u Hrvatskoj proširila se objava u kojoj se tvrdi da je masovno ubistvo u beogradskoj školi medijska ‘izmišljotina po narudžbi mračnih sila’, o čemu je pisao portal za utvrđivanje činjenica iz Zagreba, Faktograf.

 

Najčitaniji tekst

Tekst Tragača kom su naši čitaoci prošlog meseca posvetili najviše pažnje bio je upravo onaj koji se tiče dezinformacija o masakru u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“. O tome koliko su građani bili revoltirani sunovratom u izveštavanju medija svedoče i brojne reakcije naših čitalaca, koji su nam se nakon objavljivanja teksta javljali kako bi nam ukazali na još neke medijske manipulacije, etičke propuste i senzacionalizam medija.

Dezinformacije o masakru u školi „Vladislav Ribnikar“

Osim već pomenutih dezinformacija, u tekstu o izveštavanju medija nakon školskog masakra pisali smo i o tome da Matija Bećković ne stoji iza pripisanog mu citata, koji u svetlu tragedije govori o kolektivnoj krivici i američkoj kulturi, da Dušan Bajatović nije ministar prosvete, kako se tvrdilo na društvenoj mreži Redit, kao i da vakcinisanima nije zabranjeno da budu davaoci krvi, što je informacija koja se takođe širila po društvenim mrežama.

 

Tviter blok

I ovog meseca proveravali smo objave na Tviteru, a pregled dezinformacija donosimo ovde:

 

Zadatak meseca

Prošlog meseca trebalo je da uvidom u metapodatke utvrdite na kom je aerodromu nastala ova slika. Odgovor na pitanja ovog tipa možete pronaći na sajtu Forensically, u odeljku GeoTags. Tačan odgovor je Tivat. Zadatak za sledeći mesec glasi: Gde se nalazi najsevernija ambasada Republike Srbije? Srećno!

Ivan Subotić i Marija Zemunović, FakeNews Tragač

 

 

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA