Srpski telegraf neumorno vrti ukrug jedne te iste „ekskluzivne“ priče


Obeležavanje 28. godišnjice Dejtonskog sporazuma kojim je 1995. godine okončan rat u Bosni i Hercegovini u većini domaćih medija nije bio među glavnim temama. Međutim, Srpski telegraf posvetio joj je juče veći deo naslovne strane svog štampanog izdanja. Nažalost, ovaj tabloid je to učinio plasirajući još jednu manipulaciju u svom stilu (1, 2, 3…), odnosno otkrivajući „tajni dokument“ koji već godinama nije tajna za javnost.

„Tajni američki izveštaj o Dejtonu – dosad neviđene mape i razgovori“ objavio je Srpski telegraf na svojoj naslovnoj stranici, napominjući u nadnaslovu da se radi o „sporazumu koji je promenio istoriju“. U samom tekstu objašnjava se da je američki diplomata Derek Šole, koji se poslednjih meseci ponovo bavi Balkanom, objavio studiju pod naslovom „Tajna istorija Dejtona: Američka diplomatija i bosanski mirovni proces 1995“, te da je s tog dokumenta „godinama kasnije“ skinuta oznaka o strogoj poverljivosti.

Međutim, radi se o dokumentu koji je dostupan javnosti još od novembra 2005. godine, dakle punih 18 godina. On je tada deklasifikovan i objavljen na sajtu Arhive nacionalne bezbednosti, neprofitne organizacije koja se bavi prikupljanjem dokumenata od Vlade Sjedinjenih Država na osnovu Zakona o slobodi informacija.

Osim toga, isti dokument je u obliku knjige objavljen u Hrvatskoj još 2007. godine u izdanju izdavača Golden markrting – Tehnička knjiga, a publikacije je dostupna i na domaćoj internet knjižari Korisna knjiga. O pomenutom dokumentu već su pisali i brojni domaći mediji. Među njima su Radio slobodna Evropa, Mondo, Kurir, Pink, ali i sam Srpski telegraf koji ga je pomenuo na svom portalu Republika pre nešto manje od dve godine.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA