Februar ’24 unatrag: Male boginje, veliki kašalj — stare bolesti, nove muke


Kraj januara i početak februara ove godine obeležile su zabrinjavajuće vesti koje su nam stigle iz zdravstvenih institucija. Saopšteno je kako je od velikog kašlja preminulo pet beba, a ubrzo su počele da se šire i vesti o pogoršanju epidemijske situacije vezane za morbile (male boginje). Čim su mediji počeli da se intenzivnije bave ovom temom, a stručnjaci da upozoravaju na nedovoljan obuhvat vakcinacije dece, po društvenim mrežama počelo je da se spekuliše o ovim bolestima, vakcinama i „stvarnim razlozima“ za pogoršanu zdravstvenu situaciju. Zbog toga, osvrt na mesec februar posvećujemo upravo manipulacijama sa društvenih mreža o velikom kašlju i malim boginjama.

 

Manipulacije o velikom kašlju i malim boginjama

Već početkom februara FakeNews Tragač zabeležio je nekoliko deziformacija sa društvene mreže X koje su se ticale bolesti veliki kašalj. Za veliki kašalj se, između ostalog, tvrdilo da je virusno oboljenje iako je u medicini poznato da ga izaziva bakterija pod nazivom Bordetella pertussis. Takođe, pisalo se da je veliki kašalj zapravo posledica zagađenog vazduha u Srbiji. Zagađen vazduh zaista može oslabiti odbrambene sisteme našeg respiratornog sistema, ali se ne može posmatrati kao direktan uzrok velikog kašlja. Naravno, ništa nije moglo proći bez kemtrejlsa, takozvanih tragova na nebu koji – prema teoretičarima zavere – ovog puta izazivaju i veliki kašalj. Ipak, i ovde se radi o potpunoj besmislici.

Sredinom februara fokus javnosti delimično se pomerio na izveštavanje o slučajevima malih boginja u Srbiji. Zavod za javno zdravlje 22. februara prijavio je epidemiju malih boginja na teritoriji Beograda, a ubrzo nakon te vesti mrežama je počela da se širi objava koja relativizuje ovu bolest. „Seljanke vekovima u isti krevet stavljale dete koje je dobilo male boginje i zdravu decu da i ona prebole”, navodi se u objavi i napominje kako se od toga „nije pravio spektakl, nije se narod zastrašivao, niko nije punio džepove”. Međutim, novinari Istinomera objašnjavaju da se u objavi mešaju male boginje (morbila) i ovčije boginje (varičela), te da se one razlikuju pre svega u broju smrtnih slučajeva, gde su morbile znatno opasnije. Jedina efikasna prevencija ove „iskorenjene“ bolesti jeste MMR vakcina. Međutim, tu dolazi do problema.

Kako su medijima počele frekventivnije da se objavljuju vesti o pomenutim bolestima i najboljoj prevenciji za njih – vakcini – tako su na mrežama počele da se množe antivakcinalne dezinformacije. Tragač je zabeležio da je na mreži X jedna korisnica pokušala da diskredituje važnost vakcinisanja napominjući da se u Danskoj i pored širokog obuhvata vakcinacije i dalje pojavljuje epidemija velikog kašlja. Zaboravila je doduše da napomene kako vakcinacija ne služi sprečavanju epidemije, već ublažavanju toka bolesti, prevashodno kod dece. Dok je u Srbiji u nekoliko meseci umrlo petoro dece od velikog kašlja, u Danskoj je od 1995. godine preminulo njih sedmoro. Osim ove, tu su bile i ustaljene dezinformacije o MMR vakcini koja navodno izaziva autizam (apsolutno netačno) i deci Amiša koja tobože ne obolevaju od raka, dijabetesa i autizma jer se ne vakcinišu.

Da je pogoršana situacija s zaražavanjem od tzv. iskorenjenih bolesti koje se najlakše preveniraju vakcinacijom zapravo logičan splet okolnosti pokazuje nam šira analiza Raskrikavanja o obuhavatu vekcinacijom. Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ iz 2022. godine u društvu postoji kolektivni imunitet stečen vakcinacijom protiv samo jedne bolesti – tuberkuloze. Ostale vakcine su „daleko od poželjnog broja, kod nekih ta razlika iznosi i preko 12 odsto“, navodi Raskrikavanje. Takođe, „za dve godine broj zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv roditelja koji odbijaju da vakcinišu svoju decu je gotovo utrostručen“, piše ovaj portal.

 

Najčitaniji tekst

Tekst kom su čitaoci Tragača tokom proteklog meseca posvetili najviše pažnje nastao je upravo na osnovu prijave naših čitalaca. Naime, jedan od njih prosledio nam je sumnjivu objavu sa Fejsbuka u kojoj se navodi kako u Francuskoj „kopriva postaje zabranjena biljka“, te da je sve „otišlo tako daleko da je Francuska zabranila ne samo uzgoj i preradu, nego i širenje znanja o koprivi“. Međutim, Tragač je od francuskog Ministarstva za poljoprivredu i hranu dobio potvrdu da su „u Francuskoj dozvoljeni uzgoj koprive, proizvodnja ekstrakata i prodaja za biostimulaciju i fitosanitarne svrhe“. Takođe, utvrdili smo kako je potpuno nelogično teza o tome da je zabranjeno i širenje znanja o koprivi u Francuskoj, s obzirom na to da se u jednoj zakonskoj uredbi u ovoj zemlji čak navodi i recept za pravljenje prirodnog đubriva od koprive.

Ne, Francuzi nisu zabranili koprivu (a ni đubrivo na bazi koprive)

 

X files

Tokom februara pratili smo i dezinformacije koje su plasirane putem Tvitera / Iksa. Ukoliko i sami želite da nam prijavite neku vest na koju ste posumnjali, to možete učiniti putem prijavnog formulara ili slanjem poruke na neku od naših društvenih mreža.

Ivan Subotić i Marija Zemunović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA