Tijana s platom od 55.000 dinara plaća kredit, štedi i putuje (ali ne postoji)


Kako su pojedini mediji preneli 13. juna (1, 2, 3, 4), „sugrađanka“ Tijana uspeva da s mesečnim primanjima od 55 hiljada dinara pokrije sve svoje redovne troškove, ode na letovanje, plati ratu kredita, uštedi, ali i ostavi deo novca za „ne daj Bože“. Ipak, jedini problem je to što Tijana ne postoji.

Vest je nastala na osnovu video-snimka sa društvene mreže TikTok, objavljenog na profilu onlajn prodavnice koja proizvodi planere i organizatore za raspodelu novca. Oni su kreirali video pod nazivom „Kako da budžetiraš sa 55.000 rsd?“, a ceo proces objašnjavaju na primeru jedne „Tijane“ i njenih mesečnih troškova:

Fiksni troškovi (računi): 13.500 dinara

Rata kredita: 2.000 dinara

Namirnice: 17.000 dinara

Kozmetika: 4.000 dinara

Zabava: 3.000 dinara

Neplanirano: 5.000 dinara

Pokloni: 2.000 dinara

More: 4.000 dinara

Štednja: 5.000 dinara

Na pitanje drugog korisnika ove mreže: „A šta jede Tijana 30 dana?“, autori video-zapisa su naglasili da je reč o „fiktivnom primeru“, koji bi bio moguć ukoliko bi recimo „Tijani“ posao bio čuvanje dece, kada bi do njega išla peške i kad bi u toj porodici kuvala ručak.

Bez obzira na to, mediji su navedene informacije preneli kao stvarne, Tijanu su okarakterisali kao „sugrađanku“ devojke koja je snimila video, a nijedan od njih nije naznačio da se zapravo radi o izmišljenom primeru. Štaviše, pojedini naslovi su prilično obmanjujući, poput onog koji je objavio portal Mondo: „TIJANA NAPRAVILA PLAN ŠTEDNJE! Plata joj je 55.000 dinara i mesečno uštedi dosta para uz genijalan trik!“.

S druge strane, autor teksta na portalu Republika.rs je iz situacije imaginarne Tijane izvukao posebnu pouku i na kraju teksta svojim čitaocima ukazao na važnost štednje koja je „ključna za finansijsku sigurnost i stabilnost“.

Identični narativi su takođe plasirani u tekstovima o tzv. sistemu štednje „tri koverte“, koje je još 2018. godine analizirao portal za utvrđivanje činjenica Raskrikavanje.rs.

Teodora Koledin, FakeNews Tragač

 

Napomena (21. jun 2024): Portali Mondo i Kurir su odmah po objavljivanju ove analize ispravili netačne navode.

Ukratko

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA