Jun ’24 unatrag: Od Salajačkog doručka do Sabora Janjana


Početak prethodnog meseca obeležilo je održavanje lokalnih izbora u Beogradu, Novom Sadu i mnogim drugim opštinama i gradovima širom Srbije. Dok su u Beogradu ponovljeni izbori koji su održani decembra prošle godine, u Novom Sadu održali su se prvi lokalni izbori na kojima učestvuje gotovo cela opozicija nakon osam godina. Novosadska novinarska škola, koja je osnovala FakeNews Tragač, pratila je izveštavanje lokalnih novosadskih medija tokom kampanje i predizborne tišine, a u narednim segmentima našeg teksta predstavljamo vam neke od ključnih zaključaka tog monitoringa.

 

Izbori u novosadskim medijima

Monitoring Novosadske novinarske škole obuhvatio je izveštavanje medija tokom poslednje dve nedelje kampanje i tokom predizborne tišine. Posmatrani su lokalni portali Moj Novi Sad, NS Uživo, Vojvodina uživo, Vojvodina info, Gradske info, Dnevnik i 021, kao i Vojvođanski dnevnik Radio televizije Vojvodine u 22h. Portali su tokom ovog perioda objavili preko 6.500 vesti od kojih je analizirano oko 850 društveno-političkih vesti koje su se bavile temom izbora u Novom Sadu.

Zaključak monitoringa u najkraćem jeste da su javni servis i većina portala (izuzimajući 021 i Moj Novi Sad) uglavnom izveštavali u korist vladajuće Srpske napredne stranke, uz obilje sadržaja koji su bili u službi funkcionerske kampanje i slučajeve indirektnog i direktnog kršenja predizborne tišine. Ono što je bilo primetno i na javnom servisu i na portalima jeste mala zastupljenost žena u sadržajima. U nekim slučajevima žene jedva da su preskočile 10% zastupljenosti u tekstovima i prilozima.

Takođe, iz monitoringa Novosadske novinarske škole može se iščitati da u Novom Sadu postoji grupacija portala koji prenose slične ili potpuno iste vesti, neretko izuzetno pristrasnog ili manipulativnog karaktera, a uvek u korist vladajuće SNS. Radi se o portalima NS Uživo, Vojvodina Uživo, Dnevnik i Gradske info. Upravo ovi portali prednjačili su u podršci funkcionerskoj kampanji i potencijalnom kršenju predizborne tišine.

Funkcionersku kampanju u Novom Sadu predvodili su gradonačelnik Milan Đurić i premijer Srbije i bivši gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Recimo, gradonačelnik Đurić se u finišu kampanje čak pojavljivao na po nekoliko događaja dnevno, a pomenuti portali su ga zdušno pratili. Samo neki od događaja koje je Đurić obišao u poslednjih sedam dana kampanje su: „Salajački doručak“, obeležavanje 70 godina postojanja stonoteniserskog kluba „Novi Sad“, „Sabor Janjana“ u Futogu, i panel diskusija „Na putu kroz roditeljstvo“.

Treba napomenuti da su ovi portali kontinuirano radili i na zbunjivanju građana, prelivajući predizbornu atmosferu iz Beograda, u kom su pojedine opozicione stranke bojkotovale izbore, na Novi Sad, gde su sve opozicione stranke (sem frakcije jedne partije) izlazile na izbore. Tako su sva četiri portala dva dana pred početak predizborne tišine objavili vest pod naslovom „Ipak bojkot izbora: SSP kaže da nema izbora 02. juna“. „Jedni idu na izbore, a drugi bojkotuju, a gde, u kojim opštinama i gradovima, to ni sami verovatno ne znaju“, navodi se u ovoj vesti koja tendenciozno namerava da novosadske birače navede na bojkot, iako je Stranka slobode i pravde (SSP) u Novom Sadu izlazila na izbore – što je u tom trenutku bila opštepoznata činjenica.

Pomenuta četiri portala tokom predizborne tišine objavili su i nekoliko tekstova čiji sadržaj potencijalno predstavlja kršenje predizborne tišine. Recimo, sva četiri portala prenela su tokom tišine da je premijer Vučević bio u društvu boksera Zorana Bačulova, brata opozicionog kandidata Miše Bačulova. I ova vest nastojala je da zbuni građane, navodeći ih na pomisao da Miša Bačulov i njegova lista Heroji možda nisu istinski opoziciono nastrojeni. Takođe, tokom tišine su se prenosile i tendenciozne vesti o infrastrukturnim i drugim postignućima države koja je brojnim ranijim sadržajima kontinuirano poistovećena sa vladajućom SNS.

 

Najčitaniji tekst

Proteklog meseca čitaoci Tragača najviše pažnje posvetili su tekstu o Tijani, koja navodno s primanjima od 55.000 dinara bez problema uspeva da putuje, štedi, otplaćuje kredit i izdvaja novac za mnoge druge troškove koji se savršeno uklapaju u pomenutu sumu. Tijana, naravno, ne postoji. Izmislili su je kreatori brenda Zlayka, koji se bavi prodajom planera i organizatora za raspodelu novca. Ovaj brend plasirao je video o Tijani na Tiktoku, odakle su ga mediji preuzeli i preoblikovali. Iako su autori videa u komentarima naglasili da se radi o fiktivnom liku, Tijana je u medijima postala „sugrađanka“ autorke videa, ali i dokaz da se u Srbiji sa 55.000 dinara može gotovo sve, čak i da se uštedi i otputuje na more.

Tijana s platom od 55.000 dinara plaća kredit, štedi i putuje (ali ne postoji)

 

Dosije X

Tokom juna pratili smo i dezinformacije koje su plasirane putem Tvitera / Iksa. Ukoliko i sami želite da nam prijavite neku vest na koju ste posumnjali, to možete učiniti putem prijavnog formulara ili slanjem poruke na neku od naših društvenih mreža.

 

Ivan Subotić i Marija Zemunović, FakeNews Tragač

Ukratko

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA