Tako je govorio Nestorović (3): „Sjajni ivermektin“ i kontroverzne studije


FakeNews Tragač sproveo je analizu objava dr Branimira Nestorovića, napisanih u periodu od 18. januara 2021. do 5. marta 2022. godine na ruskoj društvenoj mreži VK. Zanimalo nas je na koje se izvore dr Nestorović oslanja kada piše o pandemiji i na koji način interpretira sadržaje tih izvora. Opšte nalaze izneli smo u uvodnom tekstu, nakon kojeg je objavljen i osvrt na portal Zero Hedge.

Po učestalosti linkovanih objava na Nestorovićevom VK nalogu, drugo mesto među alternativnim portalima zauzima The Epoch Times, koji se od 2000. godine, kada je nastao u Sjedinjenim Državama „kao odgovor na komunističku represiju i cenzuru u Kini“, transformisao u multijezičku medijsku kompaniju koja svoja izdanja plasira na 22 jezika u 36 zemalja sveta (1, 2).

Poslednjih par godina na američkom kontinetu ovaj „odgovor na komunističku represiju“ uglavnom se sastojao u bezrezervnoj podršci Trampu, za čiju su promociju i širenje protrampovskih konspirativnih narativa, prema nekim procenama potrošili oko 9,5 miliona dolara (3, 4, 5). Kada je u pitanju izveštavanje vezano za pandemiju Sars-CoV-2 virusa, američko izdanje sklono je manipulativnom interpretiranju činjenica, posebno onih u vezi sa poreklom virusa (6), dok se njihova evropska izdanja identifikuju „kao ključni izvor dezinformacija u vezi sa kovidom“, posebno u Francuskoj, Italiji, Španiji i Nemačkoj (7).

Sredinom juna 2021. godine dr Nestorović je objavio: „Ivermektin smanjuje smrtnost od Covida za tri četvrtine. Dokle će se ignorisati ovaj sjajan lek?“ (8), potkrepljujući svoju tvrdnju tekstom objavljenim na ovom portalu. U samom linkovanom tekstu The Epoch Times (9) izveštava o rezultatima nekoliko istraživanja koja bi trebalo da potvrde efikasnost ivermektina.

Autor teksta o ivermektinu na portalu The Epoch Times

Prvo navode rezultate istraživanja objavljenog u časopisu American Journal of Therapeutics (10) u kojem je meta-analizom i sekvencijalnom analizom prethodnih istraživanja procenjivana efikasnost ivermektina. Autori su analizirali rezultate 24 randomizovane kliničke studije i našli da primena ivermektina smanjuje rizik od smrtnosti za 62%.

Međutim, rezultati ovog istraživanja su vrlo upitni jer su se među analiziranim studijama našle i dve kontroverzneegipatska, koja je povučena (11) zbog plagijarizma i falsifikovanja sirovih podataka (12, 13, 14), i iranska (15), koja takođe počiva na sumnjivim podacima – na primer, u kontrolnoj grupi su nekako završili pacijenti sa težom kliničkom slikom u odnosu na one koji su dobijali ivermektin; podaci o pacijentima ukazuju da su neki od njih proveli više dana na intenzivnoj nezi nego što su ukupno proveli u bolnici, i tako dalje (16, 17, 18,).

Isti slučaj je i sa dve naredne studije čiji se rezultati navode u tekstu portala Epoch Times (19, 20, 21). Kada se rezultati povučenih i sumnjivih istraživanja isključe iz ovih analiza, meta-analiza i/ili sekvencijalna analiza rezultata preostalih studija ne ukazuje da ivermektin značajno utiče na smanjenje smrtnosti od bolesti izazvane korona virusom, na šta upozorava i uredništvo časopisa u kojem su radovi objavljeni (22, 23).

U sutrašnjem tekstu osvrnućemo se na portal Gateway Pundit, jedan od najčešćih izvora dezinformacija o pandemiji na Tviteru.

Jelena Jovović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA