Tako je govorio Nestorović (4): „Mogu da potpišem svaku reč“


FakeNews Tragač sproveo je analizu objava dr Branimira Nestorovića, napisanih u periodu od 18. januara 2021. do 5. marta 2022. godine na ruskoj društvenoj mreži VK. Zanimalo nas je na koje se izvore dr Nestorović oslanja kada piše o pandemiji i na koji način interpretira sadržaje tih izvora. Opšte nalaze izneli smo u uvodnom tekstu, nakon kojeg su objavljeni i osvrti na portale Zero Hedge i The Epoch Times.

Sa sedam linkovanih objava treće mesto među najčešće citiranim alternativnim portalima na VK nalogu Nestorovića zauzima Gateway Pundit, koji je u periodu od novembra 2020. do juna 2021. godine od Gugl oglasa zaradio 1,1 milion dolara (1), uglavnom objavljujući priče u kojima su iznete neosnovane tvrdnje o tome kako su izbori „ukradeni“ Donaldu Trampu. Tokom 2020. godine ovaj portal je identifikovan kao najčešći izvor dezinformacija u vezi sa kovidom koje su se prenosile Tviterom (2), a početkom septembra 2021. Gugl je odlučio da demonetizuje Gateway Pundit (3).

Na neki način, sam dr Nestorović svojim komentarom „Mogu da potpišem svaku reč“ izdvaja intervju koji je dr Vladimir Zelenko dao za Gateway Pundit u kome kaže da je odgovor Američkog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) na COVID-19 „zločin protiv čovečnosti, masovno ubistvo i genocid“ (4).

Intervju s Vladimirom Zelenkom – Gateway Pundit

Gateway Pundit u objavljenom tekstu predstavlja dr Zelenka kao „jednog od eminentnih stručnjaka za kliničko lečenje kovida“ (…) „zagovornika lečenja hidroksihlorokinom“ i tvorca Z-stack protokola – suplementa za jačanje imunog sistema (od čije prodaje Gateway Pundit dobija procenat ukoliko se poruči preko ovog portala).

Opcija poručivanja Z-Stack suplementa na sajtu Gateway Pundit

Svoje tvrdnje o efikasnosti hidroksihlorokina dr Zelenko, kako sam kaže, zasniva na „kliničkom iskustvu stečenom u lečenju hiljada pacijenata“ i tvrdi da on „apsolutno spasava živote“. Pa ipak, u radu koji dr Zelenko potpisuje sa još dvojicom autora (5), gde su predstavljeni rezultati istraživanja koje bi trebalo da pokaže koliko je njegov tretman uspešan (zanemarićemo metodološke manjkavosti istraživačkog dizajna), rezultat je sledeći: od 141 pacijenata sa blažom kliničkom slikom koji su ambulantno lečeni cink-sulfatom, hidroksihlorokinom i azitromicinom, njih četvoro je završilo u bolnici (što je bilo statistički značajno manje u odnosu na pacijente iz kontrolne grupe), a jedan je preminuo. U odnosu na kontrolnu grupu pacijenata nije registrovana statistički značajna razlika u procentu smrtnosti. Toliko o apsolutnom spasavanju života.

Uprkos Zelenkovim tvrdnjama i tvrdnjama njegovih istomišljenika da postoji neka zavera zbog koje je hidroksihlorokin izbačen iz terapijskih protokola, istina je daleko jednostavnija – hidroksihlorokin se u strogim kliničkim probama nije pokazao efikasnim ni u sprečavanju bolesti niti u njenom lečenju (6, 7, 8).

U intervjuu za Gateway Pundit Dr Zelenko tvrdi da je koristio hidroksihlorokin zato što je on „najmoćniji i najefikasniji jonofor cinka, odnosno sistem ili mehanizam za dopremanje cinka u ćelije“ gde bi cink treblo da inhibira replikaciju korona virusa. Dokazi o tome da cink inhibira replikaciju korona virusa, i da je je hlorokin jonofor cinka potiču samo iz eksperimenata in vitro (9, 10), što znači da klinička istraživanja u kojima bi se dokazalo kako se ponašaju u ljudskom organizmu tek treba realizovati (rezultati eksperimentalnog istraživanja objavljenog u aprilu ove godine ukazuju da hidroksihlorokin ne funkcioniše kao jonofor cinka [11]). Isti slučaj je i sa kvercetinom (12, 13), koji je dr Zelenko uveo u svoj protokol nakon što su „zločinci“ zabranili distribuciju hidroksihlorokina u apoteke.

Ni suplement Z-stack koji dr Zelenko prodaje po ceni od 55 dolara po pakovanju, u čemu mu svesrdno pomaže i Gateway Pundit nije klinički testiran. Prema oceni portala ConsumerLab.com (14) postoje samo preliminarni dokazi da određeni sastojci Z-stack-a mogu uticati na osnaživanje imuniteta i povoljniji ishod bolesti izazvane Sars-CoV-2 virusom (15), mada ne nužno u dozama u kojima se u ovom preparatu nalaze. Doza vitamina C u Z-Stack-u niža je od terapijske, dok doza vitamina D ne samo da prelazi dnevni nivo potreba za ovim vitaminom nego i gornju granicu podnošljivosti, što može prouzrokovati neželjene efekte kao što su hiperkalcemija, zatvor, glavobolja, iritabilnost, konfuzija, slabost, gubitak apetita i otkazivanje bubrega (16).

U sutrašnjem tekstu objavljujemo nalaze u vezi sa sajtom Global Research, čiji su napisi inspirisali Nestorovića da napiše kako je PCR „bezvredan test lažnog doktora nauka koji se koristi za dijagnozu neizolovanog virusa“.

Jelena Jovović i Milica Janjatović Jovanović,
FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA