Kurir pokušao da demantuje Nasu, ali asteroid ipak neće udariti u Zemlju


Portal „Kurir.rs“ najavio je svojim čitaocima kataklizmični sled događaja: planeta Zemlja je ponovo u opasnosti, a 4. februar je „možda sudnji dan“. Može li se reč „možda“ upotrebiti za ishod za koji ne postoje šanse da se ostvari?

Skrinšot vesti sa sajta Kurira

Planeti Zemlji približava se asteroid 2002AJ129, kojem prve četiri brojke u nazivu ukazuju na godinu kada je opažen. Dakle, Američka nacionalna i vazduhoplovna administracija (NASA) već više od 15 godina zna za pomenuti asteroid i pomno prati njegovo kretanje. Na svom putu kroz Sunčev sistem asteroid će se približiti Zemlji 4. februara, ali to nipošto neće biti „sudnji dan“, budući da će razdaljina između dva tela biti veća od četiri miliona kilometara, dakle u najgorem slučaju desetostruko veća od distance koja razdvaja Zemlju i Mesec.

 

Šansa da dođe do sudara može se i laički proceniti na osnovu prikaza koji je NASA predstavila javnosti. Ipak, za sumnjičavce, kao i za redakciju „Kurira“, Pol Čodas, menadžer Nasinog Centra za proučavanje objekata u blizini Zemlje, objašnjava kolike su šanse – u procentima – da do sudara zaista dođe: „Nula“.

 „Naša računanja pokazuju da asteroid 2002AJ129 nema šanse, tj. da je šansa 0%, da će se sudariti sa Zemljom četvrtog februara, ili bilo kada u toku narednih stotinu godina“, kaže Čodas. Asteroid će nas, dakle, ostaviti na miru barem do 2118. godine, što se za „Kurirove“ astronome ne može sa sigurnošću tvrditi.

FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (6. jun 2023): Portal Kurira ispravio je neutemeljene navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA