Vreme se, uprkos navodima medija, nije vratilo unazad


Povedeni tekstovima iz svetskih medija nekoliko portala u Srbiji objavilo je pogrešnu vest da su naučnici uspeli da vrate vreme unazad uz pomoć kvantnog kompjutera.

Naučnici su, naime, simulirali proces obrtanja vremena na kvantnom kompjuteru koji je doveo do nekoliko interesantnih zapažanja koja će pomoći daljim istraživanjma kvantne fizike, ali ni na koji način nije uspeo da vrati vreme unazad. Premisa na osnovu koje su mediji zaključili da je reč o putovanju kroz vreme jeste ta da postoje procesi koji su sami po sebi takvi da ako se dešavaju u suprotnom smeru, oni i dalje bivaju fizički mogući. Ono što naučnici jesu napravili jeste kompjuterska simulacija pojave kojoj je obrnut smer.

Dalje objašnjenje daje nam fizičarka Olivera Vujinović na primeru sabirnog sočiva. „Ako na sabirno sočivo padne snop zrakova paralelnih glavnoj optičkoj osi (horizontalna osa koja prolazi kroz središte sočiva), oni se prelome tako da padaju u istu tačku. Isto se dešava i kada se proces obrne – zraci koji su krenuli iz te tačke nakon prelamanja daće paralelan snop.“ kaže Vujinović i dodaje da takav proces ima suprotan smer ali to ne znači da smo narušili drugi zakon termodinamike, izmislili vremensku mašinu ili se rodili pre naših baba i deda.

Pogrešnu interpretaciju vesti, preneli su Blic, Kurir, Alo, Informer, Srbija Danas, time.rs, vesti.rs, Vesti Info, SmediaB92, Nezavisne.

Fake News Tragač

Ukratko

22/05/2024

Ne, „pravilo 7-38-55“ nije pravilo

Portal Gradske info pridružio se nizu portala koji su preneli netačne navode o takozvanom „pravilu 7-38-55“, prema kojem se sedam odsto komunikacije prenosi rečima, 38 odsto tonom…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA