Tabloidi snimkom iz Dominikane upozoravaju na katastrofu u Paraliji


„Jezivi prizori dolaze nam iz omiljenog letovališta Srba, grčke Paralije”, piše portal Espreso u tekstu od 8. jula. „Naši turisti zabrinuti, neprestano zovu”, jer se „more pretvorilo u pravu deponiju”, dodaje portal Alo u svom tekstu samo sat kasnije koji je stavio u rubriku „Razbibriga”. 

Kao krunski dokaz za ove tvrdnje ova dva portala prilažu video snimak mora zagađenog otpadom koji je na svom Tviter nalogu postavio korisnik Гасер uz komentar na makedonskom da je reč o Paraliji. Međutim, pomenuti snimak nastao je jula prošle godine na obalama Santo Dominga, prestonice Dominikanske republike, i nema nikakve veze sa Grčkom ili Paralijom, pa je još teže poverovati da su se zabrinuti turisti usled ove „ekološke katastrofe” javili redakciji Alo-a.

Video je snimila grupa „Parli” koja se zalaže za očuvanje okeana, a posebno da se okeani oslobode plastičnog otpada. Istu lažnu vest preneli su i portali Srbija danas i Kurir.

Objavljavinanje snimaka koji su stavljeni u pogrešan kontekst postao je manir domaćih portala. Tako je Telegraf u maju objavio snimak zagađene rumunske reke Arđeš sa tvrdnjom da se radi o Južnoj Moravi, a prošle godine je najmanje pet portala objavilo vest da su požari u Grčkoj podmetnuti, prilažući snimak star više od godinu dana i sa drugog mesta.

Danka Mihajlović, FakeNews Tragač

 

Naknadne napomene: Portal Espreso ispravio je netačne navode (6. jun 2023); Portal Kurira ispravio je netačne navode (3. avgust 2023).

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA