Južna Morava iz Rumunije i novosadsko stablo iz Hrvatske


Prethodnih dana su se u domaćim medijima pojavile dve zabrinjavajuće vesti ekološke prirode, jedna o Južnoj Moravi iz Rumunije, a druga o novosadskom stablu srušenom u Hrvatskoj.

Snimak zagađene reke kojom teče gomila smeća i plastičnih flaša pojavio se na društvenim mrežama sa objašnjenjem da se radi o Južnoj Moravi. Ovu vest su zatim bez ikakve provere preneli i domaći portali. Video, međutim, nije nastao u Srbiji.

Na snimku koji je objavio Fejsbuk korisnik Žika Knežević, a koji je sada uklonjen, ne čuje se ton. Međutim na originalnom snimku sa zvukom čuju se glasovi ljudi, a razgovor se bez ikakve sumnje ne vodi na srpskom. Na Fejsbuk stranici Netzfrauen na kojoj je video objavljen pre nedelju dana napisano je da se radi o Rumuniji, a rumunski portali Ziare i Ciao preciziraju da je reš o reci Arđeš.

Za veoma kratko vreme snimak je postao viralan i u vreme pisanja ovog teksta imao je više od 118.000 pregleda i više od 1.400 podela na Fejsbuku. Snimak reke sa konstatacijom da se radi o Južnoj Moravi objavio je Telegraf.

Stablo sa slike levo oboreno je u Novom Sadu, a ne u Karlovcu. Reka sa slike desno je Arđeš iz Rumunije, a ne Južna Morava.

Večernje novosti objavile su vest o tome kako je vetar oborio stablo u Karlovcima u Hrvatskoj. Tekst je propraćen fotografijom, na kojoj se zaista vidi oboreno drvo.

Iako na fotografiji sitnim slovima u donjem levom uglu piše da je ilustracija, čitatelja ova slika može dovesti u zabunu, posebno ako je iz Novog Sada i živi na Podbari jer se piljarnica u kojoj pazari svaki dan teleportovala u Karlovac, i to ne onaj sremski!

Pri kraju teksta, istina, navodi se link do Tviter naloga portala 24 sata koji je i objavio originalnu vest, propraćenu autentičnom fotografijom srušenog stabla.

Danka Mihajlović i Sanja Đorđević, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA