Ne, sveštenik nije preorao fudbalski teren u selu Donje Sinkovce


Priča ide ovako: jedan sveštenik je zbog loših rezultata odlučio da preore teren seoskog fudbalskog kluba. To se, kako je preneo portal „24 sedam“, dogodilo u leskovačkom selu Donje Sinkovce, gde je taj sveštenik i sam povremeno nastupao kao fudbaler.

U tekstu nema preciznog datuma, nema ni imena aktera, a propratna slika zapravo je loša foto-montaža. Telegraf, međutim, donosi nešto opširniju verziju priče, prema kojoj je sveštenik najpre izorao „šesnesterac“, jer je „golman domaće ekipe tu primio neoprostive golove“. Redakcija FakeNews Tragača je, tragom ove vesti, otišla u Donje Sinkovce kako bi proverila iznete navode.

Pre polaska na put pregledali smo Gugl mape i pronašli teren Fudbalskog kluba Omladinac. Pretražili smo i istorijat satelitskih mapa da bismo utvrdili kako je teren izgledao ranije, ali smo ustanovili da nije bilo značajnijih promena poslednjih godina. Saznali smo i da je klub 2017. na 2018. isključen iz međuopštinske lige jer se igrači dvaput nisu pojavili na prvenstvenim utakmicama.

Teren je pozicioniran kraj Hisarskog puta, tik kraj vojnih zgrada na kojima nas je dočekalo upozorenje da je snimanje strogo zabranjeno. Vrata su bila otvorena, a teren je delovao veoma zapušteno, kao da odavno nije video ne traktor, već ni kosilicu. Bilo je jasno da se priča sa portala 24 sedam i Telegraf sigurno nije desila u skorije vreme.

Stanje na terenu koje je zatekla naša redakcija

Žena koja živi preko puta igrališta rekla je da nije čula ništa o tome. Potom smo od još dve žene dobili isti odgovor – ne sećaju se ničeg sličnog. Pred lokalnom prodavnicom naišli smo i na jednog sredovečnog muškarca. Rekao nam je da smo… promašili selo. „Mi nemamo crkvu, nemamo sveštenika“. Načuo je da je ranije bilo nekog preoravanja, ali da u njemu nisu učestvovali sveštenici.

Odlučili smo se i za dodatan korak: pretragu medijske arhive. Ispostavilo se da priče o preoravanju terena nisu nimalo retke:

  • 2014. godine stradao je teren FK Sloga iz Desimirovca kraj Kragujevca. Naslednik parcele preorao je igralište i od njega napravio njivu.
  • 2007. godine, član FK Mramor iz Mramora kraj Niša traktorom je preorao teren stadiona nakon što su članovi uprave odlučili da mora da napusti klub.
  • 2002. godine vlasnik zemljišta preorao je 80% terena FK Pobeda iz Joševe kraj Loznice. Rekao je u pitanju zemlja njegovog dede, solunca, koju su „komunisti oduzeli nacionalizacijom”.
  • 1993, bez najave i obaveštenja, preoran je stadion FK Ćava iz Velikog Polja, kraj Kragujevca.

Na kraju, pretražili smo i stare novine. Borba je 1995. izvestila da fudbaleri FK Pečenog iz istoimenog kraljevačkog sela „nemaju gde da pikaju loptu“, jer im je igralište preorao nekadašnji vlasnik livade. A onda, u istim novinama, stižemo i do daleke 1959. Tada je fudbalski klub rudara u Resavici ostao bez igrališta, jer ga je – kako se navodi – preorao zemljoradnik iz Židilja, koji je tu poljanu smatrao svojom.

Kad podvučemo crtu, videćemo da duga tradicija preoravanja ima nekoliko pravila: uvek se dešava u selima i uvek je posledica nečijeg besa ili inata. Slučaj Donje Sinkovce uklapa se u taj okvir, ali ga i prevazilazi. Ovde teren ore besan sveštenik, koji je uz to povremeno i sam fudbaler. Ne isključujući da se ovaj slučaj negde zaista i dogodio, možemo sa sigurnošću reći da je verzija vezana za Donje Sinkovce – lažna.

S. Janjić, I. Subotić i M. Nikolić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA