Ne, Ksenija Pavkov nije izveštavala sa skupova ispred Filozofskog fakulteta


„Ima neka tajna veza“ navodi portal NS uživo u nastojanju da objasni „zašto je dekanica PMF jedina podržala govor mržnje Dinka Gruhonjića?“. Ta tajna veza, prema ovom portalu, leži u činjenici da su dekanica Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu Milica Pavkov Hrvojević i reporterka televizije N1 Ksenija Pavkov rođene sestre. „Naravno, N1 i ’objektivna’ i ’nezavisna’ novinarka sa istoimene televizije Ksenija Pavkov je zdušno izveštavala ispred fakulteta braneći Dinka Gruhonjića od studenata“ navodi NS uživo. Međutim, radi se o potpuno netačnoj informaciji.

Redakcija FakeNews Tragača pregledala je sve materijale iz informativnih emisija N1 koji su se ticali nedavnih skupova na Filozofskom fakultetu u periodu od 27. do 29. marta. Radi se o dva skupa podrške akademskom integritetu i profesoru Dinku Gruhonjiću (27. i 29. mart) i skupu mladića i studenata koji su protestovali zbog govora mržnje ovog profesora, a potom otpočeli blokadu Filozofskog fakulteta (28. mart). Uvidom u emisije dostupne na Jutjubu i na platformi EON zaključili smo da sa ovih događaja ni u jednom trenutku nije izveštavala novinarka N1 Ksenija Pavkov, već reporterka ovog medija Sanja Kosović.

 

Uključenja reporterke Sanje Kosović za N1 (28. 3. 2024)

Istine radi, treba napomenuti da reporterka N1 Ksenija Pavkov i dekanica PMF-a Milica Pavkov Hrvojević zaista jesu sestre, kao i da je Ksenija Pavkov pored angažmana na N1 zaposlena i na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu kao asistent, što se u tekstu NS uživo i navodi. Međutim, poštujući Kodeks novinara Srbije koji ne preporučuje izveštavanje u slučajevima kada se novinar nalazi u sukobu interesa, Ksenija Pavkov nije izveštavala sa događaja vezanih za Filozofski fakultet.

Ovome treba dodati i da je portal NS uživo u okviru ilustracije za svoj tekst objavio fotografiju Ksenije Pavkov sa mikrofonom u ruci što bi trebalo, valjda, da opravda pisanje o njenom navodnom izveštavanju sa događaja ispred Filozofskog fakulteta. Međutim, radi se o neaktuelnoj fotografiji iz izveštaja ove reporterke o slučaju novosađanke Ane Mihaljice koja je tvrdila da joj je troje dece neosnovano oduzeto.

Dezinformaciju o tome da je novinarka Ksenija Pavkov izveštavala o događajima vezanim za Filozofski fakultet preneli su i portali Dnevnik, Novosti, Gradske info, Nacionalist, Glas javnosti, Pink, Vojvodina uživo, Radio televizija Pančevo, 24 sedam, 025.rs i Srbija danas.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

12/06/2024

Ne, Adriana Vilagoš nije iz Vrbasa

Sportklub (podsajt portala N1) objavio je vest o velikom uspehu Adriane Vilagoš, mlade bacačice koplja, koja je na Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila srebrnu medalju. U tekstu…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA