Lik Eustahije Arsić pogrešno se ilustruje fotografijom Žorž Sand


Jedan čitalac nam je ukazao da pojedini sajtovi i mediji koriste pogrešnu sliku kada prikazuju Eustahiju Arsić, srpsku književnicu s početka 19. veka. Slika kojom se tom prilikom služe zapravo prikazuje francusku književnicu Žorž Sand.

 

Sand kao Arsić

Eustahija Arsić smatra se našom prvom objavljenom književnicom. Bila je prva saradnica Matice srpske i prva saradnica Letopisa Matice srpske, ali i značajna dobrotvorka. Međutim, ako pretražimo njeno ime na Guglu, videćemo da je veoma često predstavljena slikom Žorž Sand. Pogrešnu sliku preneli su portali Frontal, Balkanekspresrb.rs, 24 sedam, Ženski muzej (1, 2), Na današnji dan, Vaseljenska TV i Riznica, a zabeležena je u više navrata i na Tviteru (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10), Fejsbuku, Instagramu i Reditu. Čak i na rumunskom, na sajtu okružne biblioteke „Alekandru D. Ksenopol” iz Arada u tekstu o Eustahiji Arsić stoji pogrešna slika.

Važno je napomenuti da je na nekim drugim mestima postavljena prava ilustracija. Naći ćemo je u tekstovima koje su objavili Politika, RTS, IN4S, P-Portal, Fejsbuk stranica „Eustahija Arsić – pesnikinja”, potom u knjizi „Eustahija Arsić i njeno doba” Vladimira Milankova, u radu „Prva srpska književnica: Iz istorije ženske književnosti devetnaestog veka” Ilije Vinitskog sa Univerziteta Prinston, kao i na brojnim drugima mestima.

Fotografija Žorž Sand koja se često pogrešno označava kao fotografija Eustahije Arsić nastala je 1864. godine (tridesetak godina nakon Eustahijine smrti), a autor je poznati francuski fotograf Nadar. Ova fotografija se može naći na različitim mestima: pomenimo da muzej MoMa, enciklopedija Britanika, pa i sama Vikipedija na srpskom koriste ovu fotografiju u tekstovima o Sand.

 

Slika sa porcelanske šoljice

Kada je pak u pitanju lice Eustahije Arsić, postoji zanimljiva priča o tome kako je pronađen jedini portret ove književnice.

Autor, publicista i dramski pisac Ladislav Varga je, sastavljajući knjigu „Mozaik žitelja Iriških“ (objavljenu 2001) nastojao da uključi portrete svake osobe o kojoj piše, a među njima je bila i Eustahija Arsić. Do tada nije bilo poznato kako je Eustahija Arsić izgledala, iako se za nju znalo i o njoj pisalo. I Vargi je pošlo za rukom da pronađe njen lik na porcelanskoj šoljici u hrvatskom gradu Karlovcu. Tačnije, bivši iriški župnik Drago Domitrović je u porodici naslednika drugog muža Eustahije Arsić Tomislava Radovanovića pronašao lik književnice na porcelanskoj šoljici, presnimio ga i prosledio Vargi. Sam Varga nam je potvrdio da je ova ilustacija upravo taj pronađeni portret i prosledio nam je i navedenu priču o pronalasku. (1, 2).

Konfuzija Arsić / Sand nastala je najverovatnije zbog toga što je Arsić u nekim tekstovima označena kao „srpska Žorž Sand” (1, 2, 3…). Ona je ovako nazvana jer je, kao i Sand, objavljivala anonimno, pa je tako u svojoj prvoj objavljenoj knjizi „Sovjet matrnij iz 1814. godine svoje ime sakrila na kraju knjige, ispod jedne od pesmama.

Marija Zemunović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA