Od Horgoša do Jadra: stara fotografija i nove nedoumice


Čitalac FN Tragača prijavio nam je objavu pokreta Kreni promeni sa društvene mreže X (nekadašnjeg Tvitera) u kojoj se navodi da je „više od deset vozila Žandarmerije stiglo danas u Jadar“. Objava je plasirana uz fotografiju pripadnika Žandarmerije i njihovih vozila, a čitalac ukazuje na to da fotografija nije aktuelna.

I zaista, fotografija koju je plasirao pokret Kreni promeni, ali i druge ekološke organizacije, već je objavljena pre oko tri meseca (predstavlja isečak iz video-vesti TV Cink) i prikazuje pripadnike Žandarmerije u Horgošu, a ne u Jadru. Iako se fotografija koju su plasirale različite aktivističke stranice može tumačiti i kao ilustracija za vest o povećanom prisustvu policije u oblasti Jadra, ona je pojedine čitaoce svakako mogla dovesti u zabludu.

Iz udruženja „Ne damo Jadar“ za FakeNews Tragač kažu da se u Loznici, koja pripada oblasti Jadra, zaista primećuje povećano prisustvo policije i da je Žandarmerija stacionirana u lokalnoj kasarni. Komentarišući objavljivanje neaktuelne fotografije koja se, između ostalog, pojavila i na njihovim profilima, kažu da je ona isprva osvanula na lozničkim lokalnim portalima, a da se kasnije proširila po društvenim mrežama. Napominju da nije moguće fotografisati policajce koji se zaista nalaze u kasarni u Loznici.

Nekolicina portala (Alo, B92, Novosti, 24sedam) ubrzo je nakon objave pokreta Kreni promeni o dolasku žandarmerije u oblast Jadra počela da optužuje ovu organizaciju za širenje „lažnih vesti“, navodeći da se radi o „klasičnoj podvali“ i da „Žandarmerija nije otišla u Jadar“.

Međutim, prema zvaničnom saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije „juče je u Malom Zvorniku formiran štab koji će pojačano raditi na suzbijanju iregularnih migracija na teritoriji Malog Zvornika, Ljubovije, Loznice i Banje Koviljače“. U saopštenju se dalje navodi i da će „na ulicama  svakodnevno biti prisutni pripadnici Žandarmerije, Uprave granične policije, Uprave saobraćajne policije, kao i policije opšte nadležnosti“.

Ne ulazeći u širi kontekst ove teme, nedvosmisleno možemo zaključiti dve stvari: greše i oni koji spornu fotografiju prikazuju kao aktuelnu, ali i oni koji tvrde da u Jadru nema pojačanog prisustva Žandarmerije.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA