Ratoborni „spavači iz Danske” prespavali pakleni plan najavljen u Alo-u


„Paklen plan skrojen u Prištini” po kojem bi navodni albanski agenti različitim provokacijama izazvali nerede na utakmici kvalifikacija za fudbalsku Ligu šampiona između Crvene zvezde i domaćeg Kopenhagena ispostavio se kao još jedna u nizu senzacionalističkih, lažnih najava objavljenih u dnevnom listu Alo.

„Šiptari spremaju haos u Kopenhagenu!“, objavljeno je na naslovnoj strani tog beogradskog tabloida 11. avgusta. Na ovom mestu tvrdi se da „Ramuš Haradinaj, bivši terorista OVK i doskorašnji premijer Kosova, nastavlja da vodi specijalni rat protiv Srbije i sada u čitavu priču uvlači Fudbalski klub Crvena zvezda.” 

Prema njihovim saznanjima (list se nejasno poziva na „bezbednosne strukture“), navodni „spavači iz Danske” nameravali su da izazovu Srbe i ishitrenu reakciju navijača koja bi prema „nadanjima” albanske strane „mogla da preraste u žestok incident”. Ništa od ovoga nije se dogodilo.

Da bi svoju (lažnu) najavu učnio relevantnijom, Alo podseća na manji incident koji se dogodio na nedavnoj utakmici Crvene zvezde protiv Helsinkija, kada su se dva mladića pojavila na stadionu sa zastavama Albanije i Kosova. U tekstu se ocenjuje da je finska policija izbacivanjem mladića sa stadiona „indirektno poručila da na sportskim događajima nema mesta zastavi nepriznate države Kosovo“. Podsećamo, Finska je priznala Kosovo samo nekoliko nedeljа po proglašenju nezavisnosti.

Navodni „haos u Kopenhagenu” ovako se pridružio čitavoj listi izmišljenih događaja koje je tabloid Alo „predvideo”. Od početka godine, ovaj list najavio je da nam katastrofu usled solarne oluje, zatim vanredne parlamentarne izbore u martu, povratak Radovana Karadžića u Beograd, kao i atentat na papu Franju u Skoplju.

Danijel Apro, FakeNews Tragač

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA