Portal Srbija danas promoviše video o opasnom triku za vađenje krpelja


Portal Srbija danas objavio je danas vest pod nazivom „Svi dele snimak: Stavila je kap ovog ulja na krpelja – posmatrajte rezultat“, uz video koji čitaoce može navesti na potencijalni zdravstveni rizik.

Na videu je prikazano kako žena, čiji se lik ne vidi, sipa navodno kapi ulja mente na mesto ujeda krpelja, nakon čega se krpelj sam izvlači i odlazi. Iako se na snimku može čuti ženski glas koji govori engleski jezik, Srbija danas eksperiment pripisuje „izvesnoj Danijeli“, samo zato što je jednu od mnogih verzija snimka preuzeo sa profila korisnice Fejsbuka Danijele Branković. Ova verzija snimka, koju je FN Tragač danas prijavio Fejsbuku, postavljena je 30. jula 2017. i ima više od pola miliona pregleda.

Snimak, međutim, ne potiče originalno sa ovog profila. Dejli mejl je pisao o videu još u maju 2017. godine, upozoravajući čitaoce da ne pokušavaju ono što je prikazano na njemu. Danijela Branković, kojoj ovo nije jedini postavljeni pseudonaučni sadržaj, video je podelila uz komentar „Ovo ulje je odlično ako nađete krpelja da nanesete na to mesto. Pogledajte kako će otići“.

Međutim, savet koji Danijela daje veoma je opasan. Dr Ivana Petrović navodi za sajt Stetoskop da je vađenje krpelja korišćenjem hemijskih sredstava poput poput benzina, etara i acetona opasno, jer ova sredstva mogu izazvati „povraćanje crevnog sadržaja krpelja, a s obzirom na to da se baš u crevnom sadržaju nalazi bakterija Borellia Burgdorferi, mogućnost zaraze je povećana“. Iste zaključke iznose i stručni izvori na koje se oslanja Dejli mejl u svom tekstu o spornom videu.

Iako portal Srbija danas upozorava čitaoce na moguće kontraefekte ove metode, on to čini tek u poslednjem pasusu, nakon podnaslova „Jednostavno rešenje” i sledećeg saveta, napisanog u službi promocije opasnog trika: „Na deo tela na koji se zakačio krpelj stavite dve kapi ulja od mente i za nekoliko sekundi krpelj će sam izaći iz kože i početi da beži, što se zaista i i vidi na ovom snimku. Nakon što ga se otarasite, isperite ubodeno mesto alkoholom.”  Vest je preneo i portal Dnevne.

 

FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA