Završeno je pakleno leto od 150 stepeni Celzijusa


Danas je poslednji dan leta, koje je u domaćim medijima – kao i prethodnih godina – bilo propraćeno apokaliptičnim naslovima. Espreso je javio da će „goreti nebo i zemlja“, kao i da će leto biti „neizdrživo“, uz tipične klikbejt naslove poput „PROGNOZA ZA NAREDNA 3 MESECA ĆE VAS UNIŠTITI! Imaćemo NAJGORE LETO DO SADA! EVO KAKAV NAS UŽAS OČEKUJE!“. Alo je leto takođe nazvao „paklenim“, Blic ga je opisao rečima „pakao kakav ne pamtimo“, a Novosti su svoje čitaoce obavestile da se „istopio Grenland“.

Iako je istina da su leta sve toplija i da su posledice globalnog zagrevanja jedan od ključnih izazova 21. veka, pomenute najave su konstruisane tako da stvaraju paniku, a ne da informišu i edukuju. U tom pogledu jedna od najbesmislenijih vesti bila je ona prema kojoj je u Srbiji toliko toplo da je kukuruz na njivama počeo da se pretvara u kokice. Ovu vest su preneli portali Srbija danas, Espreso, A1 info, Skandalozno, Dnevne i Kutak net.

Svi ovi portali prenose sliku koja internetom kruži najmanje godinu dana, uz opis na osnovu kog bi se moglo zaključiti da potiče iz Mađarske. Međutim, sve i da je slika nastala na najtoplijem kukuruzištu na planeti – bila bi nemoguća, budući da je za stvaranje kokica po pravilu potrebna temperatura iznad 150 stepeni Celzijusa, idealno 180.

A kakvo je ovo leto zaista bilo? Sudeći prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, imali smo najtopliji jun u Srbiji prema minimalnoj temperaturi vazduha i ukupno treći najtopliji jun od 1951. godine. Naredni mesec je bio znatno umereniji, tj. tek 19. najtopliji jul, dok je avgust bio osmi najtopliji. Ukupno posmatrano, leto 2019. godine je peto najtoplije u Srbiji, sa srednjom temperaturom vazduha 22,1 stepen celzijusa.

Stefan Janjić, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (1. jun 2023): Portal Espreso je ispravio pogrešne navode.

 

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA