Kurir pretvorio brazilskog matematičara u „uglednog lekara“


Kurir je na svom podsajtu stil.kurir.rs objasvio vest sa kontroverznim savetima čoveka koji je predstavljen kao brazilski lekar Paulo Ubiratan. Ovaj „lekar“ nam savetuje da „ne trošimo srce na vežbe“ i da se „ne opterećujemo nikakvom fizičkom aktivnošću“, jer nam to zapravo skraćuje životni vek.

Delovi intervjua na koje se Kurir poziva mogu se pronaći na internetu u najranijim izvorima iz 2010. godine, gde izmišljeni lekar poredi zeca koji konstanto trči i njegov životni vek od 15 godina sa kornjačom koja se „pomera samo kada je to neophodno“, a koja živi i po 450 godina.

Ipak, daljom analizom, utvrđeno je da brazilski lekar Paulo Ubiritan zapravo ne postoji kao takav. Slike koje su od 2010. pa do danas objavljivane uz ovu vest upućuju na jedan mnogo realniji rezultat. Ime čoveka sa slike je Ubiratan D’Ambrosio i reč je o poznatom brazilskom matematičaru i profesoru u penziji.

FakeNews Tragač nije uspeo da utvrdi da li je profesor matematike ovo ikada izjavio, ali na osnovu dostupnih izvora znamo da „brazilski lekar Paulo Ubiratan“ sigurno nije.

FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (19. jun 2023): Portal Kurira ispravio je netačne navode.

Ukratko

12/06/2024

Ne, Adriana Vilagoš nije iz Vrbasa

Sportklub (podsajt portala N1) objavio je vest o velikom uspehu Adriane Vilagoš, mlade bacačice koplja, koja je na Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila srebrnu medalju. U tekstu…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA