Tornado lažnih vesti


Veliki broj medija u Srbiji juče je preneo dezinformaciju da je Inđiju juče pogodio tornado. Prema procenama stručanjaka, u pitanju je bio veoma jak vetar koji je menjao pravac, ali ni u kom slučaju nije reč o tornadu.

Glavni i odgovorni urednik portala Vojvodinameteo Jovan Čabrilo kaže da se jučerašnja pojava nikako ne može nazvati tornadom. „U Vojvodini je tornado moguć, ali za to su potrebni mnogo adekvatniji atmosferski uslovi od onoga što se desilo juče”, navodi Čabrilo i dodaje da je u Inđiji najverovatnije bila u pitanju jaka košava koja je izazvala vrtlog. „Jednostavno, nismo imali superćelijski sistem koji bi mogao da prouzrokuje tornado”, zaključuje on.

Dezinformaciju o tornadu preneli su Blic, Prva, Kurir, Novosti, Espreso, Srbija danas, Informer, B92, Republika, Alo, NSUživo, BIZLife, Skandalozno, Sputnjik i Infobrif.

FakeNews Tragač

 

Naknadne napomene: Portal Espreso ispravio je netačne navode (1. jun 2023); Portal Kurira ispravio je netačne navode (6. jun 2023).

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA