Ne, čaša crnog vina ne deluje kao sat vremena teretane


Kurir je objavio vest da čaša crnog vina utiče na organizam kao sat vremena treninga u teretani, pozivajući se na navodno „najnovije” istraživanje Džejsona Dajka sa Univerziteta u Alberti. Međutim, Tragač je otkrio da postoji više netačnih podataka u ovoj objavi.

Prvenstveno, ovo istraživanje nije najnovije već je objavljeno u aprilu 2012. u Journal of Physiology, u kom piše da je ovaj eksperiment sproveden na pacovima, a ne na ljudima. I sam autor Džejson Dajk je više puta objašnjavao da su mediji pogrešno preneli rezultate njegovog istaživanja. On je rekao da konzumiranje prirodnog jedinjenja resveratrol koje se može pronaći u crnom vinu, orasima i nekim voćkama poboljšava učinak treninga. Nije govorio o crnom vinu kao alternativi, već kao prirodnom stimulansu koji može da pomogne fizički slabijim osobama da postignu bolje rezultate.

– Ako pijete crno vino kako biste dobili resveratrol, morali biste popiti negde između 100 i 1000 boca na dan – rekao je Dajk još 2015. na zvaničnoj stranici Univerziteta u Alberti, kada je ova institucija prvenstveno reagovala na pogrešne interpretacije medija.

Prilikom iznošenja zaključaka svog istraživanja Džejson Dajk je rekao da misli da „resveratrol može da pomogne ljudima koji žele da vežbaju, ali nemaju fizički kapacitet da to urade”.

Ovo nije prvi slučaj u proteklih godinu dana da se Dajkovo istraživanje pogrešno interpretira u srpskim medijima. Portali alo.rs i pink.rs pisali su o njemu još u februaru prošle godine, dok je Ženski kutak isto to objavio u novembru 2019, a Svet plus je u međuvremenu sa svoje stranice uklonio ovu vest. 

Marko Apostolović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (6. jun 2023): Portal Kurira ispravio je netačne interpretacije.

 

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA